Evropská síť pro základní dovednosti (EBSN) formulovala 7 bodů na podporu základních dovedností dospělých na základě výsledků výroční konference 2022.

Podpora rozvoje základních dovedností dospělých je dlouhodobě hlavním tématem Evropské sítě pro základní dovednosti (EBSN, European Basic Skills Network). Zabývá se zejména čtenářskou a matematickou gramotností a digitálními dovednostmi a tématem kvality evropských a národních systémů zajišťování základních dovedností pro dospělé. Ve dnech 8.–10. června 2022 se ve Vídni uskutečnila výroční konference EBSN. Zaměřila se především na nastavení systémů dalšího profesního rozvoje lektorů působících v oblasti základních dovedností dospělých a na potřebu větší míry základního digitálního vzdělávání dospělých. Věnovala se i rozvoji dovedností pro život, a to například tématům zdravotní nebo finanční gramotnosti, podpoře demokratických a mírových hodnot či podpoře podnikání.

Evropská síť pro základní dovednosti (EBSN) je sdružení zainteresovaných stran, které se zabývají podporou základních dovedností pro dospělé. Hlavním cílem je podpora kvality v navrhování a provádění politik na evropské a národní úrovni v oblasti základních dovedností, která má zásadní dopad na vzdělávání, zaměstnanost, sociální začlenění, boj proti chudobě a udržitelný hospodářský růst. Mezi členy EBSN patří také Národní pedagogický institut ČR.

Seznamte se s deklarací Evropské sítě pro základní dovednosti (EBSN) z Vídeňské konference 2022 v českém znění: Deklarace z Vídeňské konference EBSN 2022.

Více informací o konferenci i aktivitách sítě EBSN najdete na https://basicskills.eu/.


Zajímáte se o vzdělávání dospělých a celoživotní učení?

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více