Co přinesla konference projektu Evropská agenda pro učení dospělých? Svědectví o významu celoživotního učení ze zkušeností vzdělavatelů a jejich klientů, ale i příležitost získat nové dovednosti. Přečtěte si hlavní body v kostce.

Konference projektu Evropská agenda pro učení dospělých, která se uskutečnila 22. listopadu 2023, se snažila ukázat, že učit se celý život má smysl. Svět kolem nás se turbulentně proměňuje. Nejistotě čelíme dnes a je jisté, že se s ní budeme potkávat i v budoucnosti. Zatímco do budoucnosti nevidíme, existuje způsob, jak z toho ven. Je jím právě celoživotní učení.

Svědectví o významu celoživotního učení poskytli během konference nejen vzdělavatelé dospělých, ale i jejich klienti prostřednictvím osobních příběhů. Účastníci konference měli dále příležitost odnést si nové poznatky či dovednosti zapojením se do workshopů na téma umělé inteligence, dezinformací či základních dovedností zaměstnanců.

Líbila se Vám konference a rádi byste se k jejím tématům vrátili? Nebo jste se konference nemohli zúčastnit a chcete vědět, co se dělo? Pojďme si zrekapitulovat důležité body.

folks team working together

Celoživotní učení je pro Národní pedagogický institut téma

Matěj Bulant, ředitel odboru Kurikulum odborného vzdělávání, kariérového poradenství a dalšího vzdělávání, zdůraznil význam tématu celoživotního učení pro Národní pedagogický institut, a to i v návaznosti na probíhající revize rámcových vzdělávacích programů počátečního vzdělávání.

Schopnost průběžně se učit jako běžná součást života

Že je budoucnost plná změn, které lze jen stěží předvídat, ukázal Jan Brůha, národní koordinátor Evropské agendy pro učení dospělých. Proto musíme být jako dospělí připraveni se neustále učit a nespoléhat se pouze na to, co jsme se naučili ve škole.

Zjistěte, jak je možné měnit mindset dospělých a motivovat je k učení:

Zkušenost s celoživotním učením mění životy

Zástupci organizací Moudrá Sovička a RUBIKON Centrum promluvili o tom, jak celoživotní učení mění životy nejen jejich klientům, ale i jim samotným.

Moudrá Sovička učí seniory samostatně a bezpečně pracovat s jejich digitálními zařízeními. Osobní zkušenosti klientů potvrdily to, že ovládnout technologie stojí za to v každém věku. Technologie se tak mohou stát šikovným pomocníkem, od hledání dopravního spojení po tvorbu proslovu s pomocí umělé inteligence. Rozvoj digitální gramotnosti v Moudré Sovičce navíc propojuje různé generace, které se tak mohou navzájem obohacovat.

RUBIKON Centrum pomáhá lidem s trestní minulostí s návratem do běžného života a pracovního procesu. V rámci poradenství a na tréninkových místech pomáhají svým klientům s posilováním sociálních, komunikačních a celé řady dalších dovedností. Osobní příběh jednoho z bývalých klientů ukázal to, že člověk může udělat ve svém životě chybu a dostat se na dno, ale také to, že se od něj může díky cílené podpoře odrazit.

Nepřehlížejme základní dovednosti dospělých

Účelem workshopu Lukáše Němce a Jana Brůhy bylo strategicky se zamyslet nad rozvojem základních dovedností dospělých v České republice, a to na základě příkladů dobré praxe z německého a norského prostředí. Účastníci dospěli k následujícím doporučením a krokům, jež je nutné podniknout:

  • celospolečensky zviditelnit danou problematiku s využitím dat
  • změnit společenský mindset
  • sdílet informace a příklady dobré praxe
  • posílit roli celoživotního poradenství

Zajímá Vás, podle čeho definovat nebo přizpůsobovat vzdělávací obsah vedoucí k rozvoji základních dovedností?

Ovládat AI i rozpoznat dezinformace – dovednosti současnosti

Účastníci konference mohli na workshopu vedeném Braněm Frkem také zjistit, jak velkou revoluci představuje umělá inteligence pro oblast vzdělávání dospělých.

Během workshopu organizace NELEŽ vyplynulo, že dezinformace se mohou týkat každého z nás, nezávisle na věku, genderu či dosaženém vzdělání. Roman Číhalík také ukázal, jak se manipulaci v prostředí informací bránit.

Zajímají Vás akce Evropské agendy pro učení dospělých? Přihlaste se o pozvánky na naše akce.


Zajímáte se o vzdělávání dospělých a celoživotní učení?

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více