Rádi bychom Vás pozvali k další diskusi o tématu Umění a kultura ve škole. Uskuteční se online v pondělí 29. listopadu. 

Setkání je koncipováno jako neformální „kulatý stůl“, kde bychom si rádi povídali o těchto otázkách:

  • Jak přesná je naše představa o tom, co se děti v uměleckých předmětech mají naučit a čemu by se nejraději samy věnovaly? Měla by mít škola v budoucnosti možnost volby mezi uměleckými předměty? A proč?  
  • Máme nadále setrvávat v dělení uměleckých oborů na povinné a doplňující, tj. "důležité" a "méně důležité"? Lze hledat cesty, jak to překonat?  
  • Jaká je tedy naše představa o tom, kam by se mělo vyvíjet kurikulum oblasti U a K?  

Mezi diskutujícími bude doc. Mgr. Radek Marušák (DAMU), prof. PhDr. Silva Macková (JAMU), Eva Blažíčková (Duncan Centre, Duncan Institut), Zuzana Demlová (platforma uMĚNÍM) a další.

Setkání se bude konat v pondělí 29. 11. 2021 online 17:00–18:30 na platformě MS Teams. 

Chcete-li se diskuse zúčastnit, prosíme, vyplňte stručný formulář: https://forms.gle/9tRL58nqKaXEQkvH9  

Na základě přijaté přihlášky Vám v pondělí 29. 11. dopoledne zašleme odkaz do virtuálního prostoru platformy Teams, na které celá akce proběhne. Účast je zdrama, z diskuse bude pořízen záznam. 

Diskuse navazuje na panelovou diskusi Umění a kultura ve škole: úvahy o vzdělávacích oborech, která se konala 27. 5. 2021. Program: https://www.nipos.cz/umeni-a-kultura-ve-skole/, záznam: https://www.youtube.com/watch?v=JT-9Kxwe5VI&t=2s

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více