V rámci projektu UpSkilling proběhlo v letech 2021 a 2023 rozsáhlé dvoukolové šetření o zjišťování povědomí a využívání Národní soustavy kvalifikací v oblasti dalšího vzdělávání u vybraných cílových skupin.

Šetření realizovala externí společnost Moore Advisory CZ, která získala zpětnou vazbu od 998 středních a vyšších odborných škol, 1455 zaměstnavatelů z různých odvětví celé ČR (z toho 419 s více než 100 zaměstnanci) a 233 pracovníků z 85 poboček Úřadu práce ČR z oblasti rekvalifikací a poradenství.

Šetření se primárně zaměřovalo na zjištění úrovně povědomí u jednotlivých cílových skupin ve všech krajích ČR. Míra povědomí byla různá v jednotlivých krajích, ale také mezi cílovými skupinami. Nejvyšší míra povědomí o Národní soustavě kvalifikací byla u pracovníků Úřadu práce ČR (98 %). Dále pak u škol (75 %) a nakonec u zaměstnavatelů (26 %). Všechny tyto skupiny hrají důležitou roli v systému dalšího vzdělávání.

Aktivity projektu mezi jednotlivými koly šetření byly zaměřené mimo jiné na zvýšení povědomí, resp. znalostí u zmiňovaných skupin. Mezi nejvýznamnější patřily dvě vlny workshopů v jednotlivých krajích, kterých se zúčastnilo celkem 1153 osob. Druhé kolo šetření měřilo mimo jiné dopad těchto aktivit na stejném vzorku respondentů.


Chcete se dozvědět více informací o šetření a výsledcích ve vašem kraji?

Navštivte stránky projektu UpSkilling, kde najdete manažerská shrnutí a závěrečné zprávy z obou kol šetření.


Mapa úrovně povědomí o NSK u škol v 1. kole šetření

upskilling setreni


OPZ

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více