Soutěž je pořádána pro žáky učící se francouzský jazyk v základních a středních školách v České republice s cílem podpořit jejich znalosti o historii, geografii, kultuře a umění frankofonních zemí a jejich vzájemných vazbách.

Soutěž společně organizují MZV, MŠMT, Francouzský institut v Praze, velvyslanectví Francouzské republiky v ČR, velvyslanectví frankofonních zemí v ČR a Národní pedagogický institut České republiky.

Pro rok 2022 bylo vyhlášeno téma „Dis-moi dix mots qui (d) étonnent“ (Řekni mi deset slov, která ohromují/matou).

Deset předložených výrazů patří mezi velmi málo frekventované a nutí žáky dohledávat si jejich obsah všemi možnými prostředky. Jejich význam následně účastníci soutěže vyjadřují výtvarnými prostředky, žáci základních škol výtvarnou prací, žáci středních škol videem ze své produkce.

V letošním roce se soutěže Frankofonie v České republice zúčastnilo 94 žáků základních škol a 19 žáků středních škol. Kvalita přihlášených prací byla skutečně výjimečná.

V kategorii ZŠ zvítězila Marína Malášková z gymnázia Tišnov, v kategorii SŠ Zoe Lansu z Arcibiskupského gymnázia v Praze.

Zájemce o bližší seznámení s vítěznými pracemi zveme k návštěvě webových stránek https://talentovani.cz/souteze/frankofonie.

Michaela Tužilová


Mezinárodní organizace Frankofonie sdružuje země, kde francouzština je:

  • jediným oficiálním jazykem (Francie, Kongo, Monako atd.)
  • jedním z oficiálních jazyků (Kanada, Švýcarsko, Čad atd.)
  • mateřským jazykem velké části obyvatel (Francie, Belgie atd.)
  • kulturním jazykem (Rumunsko, Maroko, Egypt, Alžírsko atd.)
  • jazykem jen určité společenské vrstvy (např. Izrael)
  • frekventovaným jazykem jen v určitých oblastech většího státu (USA – Louisiana, Nová Anglie)

Organizace byla založena v roce 1970 a aktuálně sdružuje 55 členských států.
Mezinárodní organizace Frankofonie (OIF) v Paříži vyhlašuje každoročně deset výrazů používaných v jednotlivých zemích, které vytvářejí základ tematického zaměření příslušného ročníku.


Fotografie vítězné práce: Marína Malášková

Marina Malaskova vitez Frankofonie

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více