U kulatého stolu 25. ledna se setkají pedagogičtí pracovníci ze škol, které vzdělávají žáky s mentálním postižením.

Změny v obsahu informatiky a zavedení digitální kompetence v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání vyvolávají otázky, zda se tyto změny vztahují také na závažněji znevýhodněné žáky s mentálním postižením v základních školách speciálních. Vždyť digitální technologie vstupují i do jejich života – a ve vzdělávání mohou představovat důležitou podporu v procesu učení.

V této souvislosti hovoříme především o tabletech či chytrých telefonech, které pro závažněji znevýhodněné žáky představují dostupnou a snadno přenosnou kompenzační pomůcku. Je potřeba je naučit účelnému využívání digitální techniky v rámci běžného každodenního života, aby nabyté vědomosti byly prakticky a pravidelně využitelné v jejich dalším studijním, pracovním i osobním životě a podpořily je v co nejvyšší míře samostatnosti.

RVP pro obor základní škola speciální sice nebyl revidován, poskytuje však dostatečný prostor pro reakci za změny, které digitalizace do našich životů přináší, a pro aktualizaci výuky informačních a komunikačních technologií.

V debatě u kulatého stolu se o své zkušenosti podělí Lenka Říhová, zástupkyně ředitelky, a Iva Jelínková, ICT koordinátorka ze ZŠS Poděbrady, a Martina Lejsková, třídní učitelka speciální třídy v ZŠ Orlí Liberec.

Živě na YouTube kanálu 25. ledna 2023 v 15 hodin.

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více