Jak se proměňuje výuka cizích jazyků v evropském prostoru, o tom najdete informace v pátém vydání publikace Eurydice.

Přední strana publikace

Studium jazyků je pro mnoho lidí nutností. Pro všechny ale také představuje příležitost, která může vést k novým pracovním nebo studijním možnostem. Kromě toho jazyky přispívají k vytváření osobní i kolektivní identity. Proto je v demokratických společnostech jazyková rozmanitost oceňována a udržována.

Mnohojazyčnost je uznávána jako jedna z osmi klíčových kompetencí potřebných pro osobní naplnění, zdravý a udržitelný životní styl, zaměstnatelnost, aktivní občanství a sociální začlenění, jak je uvedeno v doporučení Rady o klíčových kompetencích pro celoživotní učení.

Jak jsou tam na tom evropské země s výukou cizích jazyků?

Tím se zabývá páté vydání publikace Eurydice Klíčové údaje o výuce jazyků ve školách v Evropě 2023. Mimo jiné ukazuje, že žáci na prvním stupni základních škol se začínají učit cizí jazyk ve stále ranějším věku.

Stáhněte si hlavní zjištění (v češtině)

Stáhněte si celou studii (v angličtině)

Prohlédněte si infografiky (v angličtině)

Studie pokračuje v monitorování vývoje vzdělávacích politik v oblasti výuky cizích jazyků v evropských školách. I když v centru pozornosti jsou živé cizí jazyky, pozornost je věnována rovněž regionálním, menšinovým či klasickým jazykům. Zpráva popisuje 51 indikátorů pokrývajících širokou škálu témat: pozornost je věnována např. mobilitním výjezdům učitelů cizích jazyků v rámci jejich profesního vzdělávání či podpoře jazykové výuky pro nově přijíždějící studenty – migranty.

Hlavním zdrojem dat jsou kvalitativní údaje o národních politikách a opatřeních v oblasti jazykového vzdělávání, které shromáždila síť Eurydice. Tyto údaje doplňují data Eurostatu a dále zjištění z mezinárodních výzkumů PISA (2018) a TALIS (2018) realizovaných sítí OECD.


Připravila Aneta Vencovská

Klíčové údaje o výuce jazyků ve školách v Evropě: Hlavní zjištění ze zprávy Eurydice [online]. Evropská výkonná agentura pro vzdělávání a kulturu / Dům zahraniční spolupráce, 2023 [cit. 2023-11-01]. Dostupné z: https://www.dzs.cz/sites/default/files/2023-07/kl%C3%AD%C4%8Dov%C3%A9%20%C3%BAdaje%20o%20v%C3%BDuce%20jazyk%C5%AF%20v%20evrop%C4%9B.pdf

Key data on teaching languages at school in Europe: Eurydice report [online]. European Commission / EACEA / Eurydice, 2023 [cit. 2023-11-01]. Dostupné z: https://www.dzs.cz/sites/default/files/2023-03/Key_data_on_languages_2023.pdf


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více