Německo zmodernizovalo profesní profily v předpisech o odborné přípravě. Nové položky povinné pro všechna „učňovská“ povolání reagují na měnící se poptávku po dovednostech na trhu práce.  

Ilustrační foto

Modernizované profesní profily rozšířené o nové položky vznikly v návaznosti na přizpůsobování předpisů o odborné přípravě dynamickým změnám v oblasti dovedností potřebných na trhu práce. Rozšíření, které je povinné pro všechna „učňovská“ povolání, vstoupilo v platnost 1. srpna 2021.

Novými položkami v profesním profilu jsou mezioborové kompetence uváděné v předpisech o odborné přípravě, které jsou totožné pro všechny učně. Jsou nezbytným základem pro dovednosti související se zaměstnatelností i odbornou způsobilost a jsou také součástí všeobecných vzdělávacích plánů a předmětem zkoušek. Tyto všeobecně platné kvalifikační požadavky jsou shodné pro všechna „učňovská“ povolání.

Předpisy o odborné přípravě obsahují od 1. srpna 2021 nové minimální standardy pro definované dovednosti, znalosti a kompetence ve čtyřech tematických oblastech:

  • podnik, odborné vzdělávání a příprava, pracovní a kolektivní pracovní právo;
  • bezpečnost a ochrana zdraví při práci;
  • ochrana životního prostředí a udržitelnost;
  • digitalizovaný svět práce.

Tyto nové položky profesního profilu jsou povinné pro všechny předpisy v systému duálního vzdělávání, které vstoupí v platnost od 1. srpna 2021. Nové položky mají charakter doporučení pro všechna povolání v systému duálního vzdělávání, která byla regulována před rokem 2021.

Požadavky na ochranu životního prostředí a udržitelnost

Příklady takových kompetencí jsou kompetence definované pro tematickou oblast Životní prostředí a udržitelnost: „Během pracovních procesů a s ohledem na produkty, zboží nebo služby odpovídajícím způsobem zohledněte ekonomické, environmentální a společenské aspekty udržitelnosti při používání materiálů a energie“. Od všech budoucích kvalifikovaných pracovníků se požaduje, aby v rámci své učňovské přípravy řešili takové aspekty, jako je původ a výroba, dopravní cesty a ekologická a sociální stopa produktů a služeb nebo procesů přidávajících hodnotu.

Vývoj profesního profilu

Obsahy vzdělávání, které mají zásadní charakter a poskytují tak nepostradatelný základ pro kompetentní jednání každého kvalifikovaného pracovníka, jsou již dlouho zakotveny v předpisech. Ty byly naposledy modernizovány na konci 90. let a od té doby po částech aktualizovány.

Témata jako digitalizace a změna klimatu způsobují v dnešní době zásadní změny ve světě práce. Všichni učni musí být na tyto výzvy připraveni stejnou měrou během své učňovské přípravy. Položky profesního profilu pro vzdělávací předpisy byly přijaty radou Spolkového ústavu pro odborné vzdělávání (BIBB), orgánem odpovědným společně s dalšími klíčovými aktéry za další rozvoj odborného vzdělávání a přípravy v Německu. Rozhodnutí bylo připraveno v rámci pracovní skupiny složené ze zástupců Spolkového ministerstva pro vzdělávání a výzkum (BMBF), Spolkového ministerstva hospodářství a energetiky, zaměstnavatelských a zaměstnaneckých svazů, spolkových zemí a BIBB. Princip konsenzu zajišťuje bezprostřední návaznost na trh práce a transparentnost povolání v duálním systému přípravy a jejich široké přijetí v ekonomice.


Přeložila Aneta Vencovská

Germany: modernised occupational profile items in all training regulations [online]. Cedefop, 17/12/2021 [cit. 2022-05-09]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/germany-modernised-occupational-profile-items-all-training-regulations

Foto od Clark Young na Unsplash


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více