V Praze proběhla dvoudenní konference s mezinárodní účastí k tvorbě a změnám vzdělávacích obsahů.

Konference Kurikulum 2023 seznámila účastníky se zahraničními trendy a nabídla prostor pro výměnu dosavadních zkušeností s velkou revizí rámcových vzdělávacích programů v základním vzdělávání.

Přejít na stránky Velké revize

K tématu se za Českou republiku vyjádřil státní tajemník MŠMT Ondřej Andrys, zástupce ředitele odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT Jan Jiterský a ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa.

kurikulum 2023

K účastníkům konference promluvil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek. 

Na konferenci se o své zahraniční zkušenosti podělili hosté z Nizozemska, Velké Británie a Severního Irska, Kypru, Finska, Irska nebo Slovenska.


Samotnou konferenci Kurikulum 2023 zahájil státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys: „Nastavení vzdělávacího obsahu je velmi důležitou složkou v mozaice kvalitního a efektivního vzdělávacího procesu, přičemž představy o tom, jaký by ten obsah měl být, se napříč společností různí. I proto je dobře, že máme příležitost diskutovat o pojetí kurikula v mezinárodní perspektivě a usilovat o to, aby se naše pohledy co nejvíce sbližovaly. Je velmi důležité, aby úpravy vzdělávacích programů reflektovaly vývoj společnosti a její proměnu a umožňovaly rozvoj relevantních znalostí, dovedností a kompetencí dětí a žáků směrem k maximální využitelnosti v nejistém a proměňujícím se světě,“ uvedl nejen ke konferenci, ale také k aktuálně probíhajícím revizím rámcových vzdělávacích programů.

Podle zástupce ředitele odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT Jana Jiterského je konference příležitostí navázat dlouhodobější spolupráci odborníků na kurikulum. 

„NPI ČR, jako partner konference, na základě zadání MŠMT organizuje širokou platformu odborníků a expertů, kteří popisují základní stavební kameny budoucího kurikula. Očekáváme, že tato konference nám pomůže inspirovat se v tom, jak tyto základní stavební kameny a hodnoty vzájemně propojovat, a zároveň přemýšlet o jejich následné implementaci do škol,“ přiblížil dosavadní vývoj revizí rámcových vzdělávacích programů ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa.


Konferenci pořádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem České republiky a Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. Organizátorem konference je Dům zahraniční spolupráce.


Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více