Často kladené dotazy k dotazníku veřejné konzultace návrhu revize rámcových vzdělávacích programů.

 

Dokdy bude dotazník pro zájemce otevřen pro vyplňování?

Dotazník bude zájemcům přístupný do 31. května 2024. Do této doby může každý zájemce do dotazníku zaznamenat své názory, podněty nebo připomínky k dokumentu návrhu revize Rámcových vzdělávacích programů (RVP).

Kdo se může se do veřejné konzultace přihlásit? Jaké údaje budou vyžadovány?

Zpětnou vazbu v dotazníku k veřejné konzultaci revize RVP může zanechat skutečně každý. Pokud navíc budou chtít zájemci dostávat další informace nebo newsletter NPI ČR, budou vyzváni k uvedení své e-mailové adresy.

Jak přesně bude NPI ČR zpětnou vazbu získávat? Co bude v dotazníku požadováno?

Na webu Veřejná konzultace – revize.rvp.cz je popsán obecný princip revize RVP a každý zájemce si zde může dokument návrhu RVP prostudovat. Na tomto webu je také možné vstoupit do dotazníku zpětné vazby. V úvodní části bude každý zájemce dotázán na to, z jakého pohledu je pro něj revize RVP důležitá a do jaké míry se s ní seznámil/a. V další části dotazníku může zanechat zpětnou vazbu k tomu, zda jsme dokázali naplnit cíl revize kurikula. V poslední části dotazníku nám každý může zanechat názor k některému z průřezových témat, základních gramotností, klíčových kompetencí či vzdělávacích oblastí a výsledkům učení.

Je možné si dotazník jenom pročíst a nezanechat žádnou zpětnou vazbu?

Ano, tato varianta je možná, ale veřejnou konzultací nám primárně jde o získání co největší zpětné vazby široké laické i odborné veřejnosti.

Je možné vyplnit pouze část dotazníku?

Ano, je možné vyplnit pouze některé části dotazníku. Všechny podněty budou zaznamenány a využity pro následné vyhodnocení a zapracování odbornými garanty revize RVP.

Je možné rozpracované odpovědi v dotazníku průběžně ukládat? Neztratí se vyplněný text, pokud zájemce dotazník nevyplní celý?

Rozpracovaný dotazník je možné průběžně ukládat a také se do něho opakovaně vracet. Funkce pro ukládání rozpracovaných odpovědí je v dotazníku v pravém horním rohu. Odkliknutím v banneru „Pokračovat později“ se uživatel po opětovném otevření dotazníku dostane do sekce k odpovědím, u kterých naposledy ukončil práci.

Je možné stáhnout si odpovědi po vyplnění dotazníku?

Ano, po vyplnění dotazníku si uživatelé mohou své odpovědi stáhnout.

Jak budou při vyplňování dotazníku dodrženy zásady ochrany osobních údajů / GDPR?

V dotazníku nebude NPI ČR sbírat citlivé ani osobní údaje. Pouze v případě, že zájemce o vyplnění dotazníku bude chtít dostávat také novinky od NPI ČR, bude vyzván k uvedení své e-mailové adresy. Není to povinná součást zapojení do dotazníku k veřejné konzultaci revize RVP.

Co se stane se zaslanými podněty? Jak budou zohledněny nebo zapracovány do výsledné podoby dokumentu? Kdo je bude hodnotit?

Odpovědi na uzavřené otázky budou hromadně zpracovány. Z odpovědí na otevřené otázky budou jednotlivé podněty roztříděny do tematických kategorií a poté předány odborným garantům k vypořádání či zapracování.

Jakým způsobem se zájemce dozví, zda byl jeho podnět do RVP zapracován?

Po rozhodnutí odborných garantů, které podněty a jakým způsobem budou vypořádány, zveřejníme souhrnnou zprávu na webových stránkách veřejné konzultace RVP.

Mohou dotazník vyplňovat také právnické osoby?

Své podněty a připomínky mohou zanechat také právnické osoby, ale primárně je dotazník určen jednotlivcům.

Jaké jsou další kroky po zapracování všech podnětů z veřejné konzultace revize RVP?

Po zapracování všech podnětů z veřejné konzultace bude připravena finální verze návrhu revize RVP, která bude na konci září odevzdána na MŠMT, kde půjde do interního připomínkového řízení. Podle plánovaného harmonogramu by měly být nejpozději do konce roku 2024 revidované RVP schváleny.

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více