Webinář - Výuka češtiny jako druhého jazyka pro středoškoláky

Webinář se zaměřuje na realizaci výuky češtiny jako druhého jazyka. Akcentuje specifika skupiny teenagerů na středních školách. Webinář je zaměřen prakticky s velkým podílem aktivizace účastníků

2. Obsah programu:
 

Webinář se zaměřuje na výuku češtiny jako druhého jazyka. Akcentuje specifika skupiny teenagerů na středních školách. Webinář je zaměřen maximálně prakticky s velkým podílem aktivizace účastníků.

Blok 1 (90 min.)

V prvním bloku na praktickém příkladu ukážeme, co je čeština pro cizince, jakou roli při výuce hrají socikulturní kompetence (to, co člověk k životu v Česku potřebuje) a reálie (to, co mladého člověka zajímá). Bude nabídnut ucelený přehled učebnic a dalších materiálů, které jsou relevantní pro výuku mladistvých začátečníků (žáků SŠ). Tématem bude otázka čím začít a co učit v hodinách češtiny jako druhého jazyka s ohledem specifika skupiny žáků SŠ. Bude představeno několik icebreakerů („prolomení ledů“), aktivit, které pomáhají třídu rozmluvit a uvolnit atmosféru. Účastníci si vyzkouší podívat se na češtinu z druhé strany. Budou se učit pracovat s učebnicí a dalšími materiály. Po přehledech, z čeho a co učit, se bude webinář věnovat tématu JAK učit. Zaměřovat se bude na informaci, jak pracovat s žáky s velmi malou znalostí jazyka. Větší část času bude věnována metodám a postupům práce s pokročilejšími žáky, protože těch je na středních školách převaha.  

Blok 2 (90 min.)

Druhý blok bude zaměříen na rozvoj řečových dovedností a jazykových prostředků, cílem je, aby byl jazyk rozvíjen komplexně. Prakticky se zaměří na rozvoj mluvení, psaní, čtení, poslechu, ale také na výuku výslovnosti a gramatiky. S tím vším se pojí téma práce s chybou. Na praktických ukázkách bude reflektováno, jak chybou pracovat v rovině gramatické nebo výslovnostní. Na konci bloku bude pozornost věnována propojení oborů, ve kterých se žáci vzdělávají. Budou představeny zkušenosti lektorů, jak integrovat oborovou češtinu do češtiny jako druhého jazyka.


Číslo webináře

P47-14-11-241

kód programu

P47

Garant

Mgr. Halka Smolová Závorová
222 122 229
770 124 750
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Střední a vyšší odborné vzdělávání
  • SŠ/VOŠ
  • Jazykové vzdělávání
  • Základní vzdělávání
  • 1. stupeň ZŠ
  • 2. stupeň ZŠ
  • Zájmové a neformální vzdělávání
  • Děti/žáci cizinci
Typ webináře
  • Společné vzdělávání
Datum konání

30. května 2024, 14:00–17:15

Cena

0,-Kč

icon map pin

Typ akce

Webinář

icon map pin

Počet hodin

4

icon map pin

Lektoři
  • Mgr. Radim Ošmera
  • Mgr. Natálie Veselská

icon map pin

Místo konání

on line

icon map pin

MAX účastníků

50

icon map pin

Cílová skupina

ředitelé škol a školských zařízení, speciální pedagogové, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé gymnázií, učitelé SOŠ a SOU, zástupci ředitelů škol a školských zařízení

Přihlásit se