Profesní průprava zástupců ředitele

Typ vzdělávacího programu: Kmenové vzdělávání

Anotace vzdělávacího programu:

Cyklický vzdělávací program nejen pro začínající  zástupce ředitelů škol a školských zařízení. Program je rozdělen do čtyř tematických bloků:
Škola a právo – 5 hodin 
Základní pravidla upravující postavení a organizaci školy (právní předpisy v aktuálním znění a jejich výklad, základní školské dokumenty a pravidla pro jejich tvorbu). Činnost předmětových a výchovných komisí - kontrolní a hospitační činnost vedoucích pracovníků - plán práce, výroční zpráva školy.
Škola a právo – 5 hodin
Práce se školským zákonem – společné vzdělávání (nadaní žáci, cizinci, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami), správní řízení - poskytování informací a ochrana osobních údajů dle GDPR. BOZP, PO, školní úraz.
Organizace pedagogického procesu – 5 hodin
Základní pedagogická dokumentace (školní matrika- soulad se školským zákonem), tvorba vnitřních směrnic v oblasti pedagogické činnosti, pracovní náplně pedagogických pracovníků včetně specializovaných činností.
Organizace pedagogického procesu – 5 hodin
DVPP, autoevaluace školy. Česká školní inspekce.
Pracovní právo -5 hodin
Úkony před vznikem, při vzniku a při skončení pracovního poměru - způsoby vzniku a skončení pracovního poměru - dovolená, náhradní volna, práce přesčas, pracovní volno při překážkách v práci na straně zaměstnance, základní povinnosti zaměstnanců a vedoucích zaměstnanců - plat a související problematika: platové výměry, platové třídy a stupně, nárokové a nenárokové složky platu, vnitřní platový předpis - kolektivní smlouva, FKSP - cestovní náhrady, vnitřní směrnice o pracovních cestách
Administrativa a financování -5 hodin
Finanční toky ve škole, souvislost s rozpočtem, jeho sestavení - majetek školy, jeho evidence, inventarizace, hospodaření s majetkem - některé pojmy z účetnictví (náklady a výnosy, účtový rozvrh, účetní výkazy) - hlavní a vedlejší činnost školy dle zřizovací listiny, vliv na účtování nákladů a výnosů. Nejdůležitější zásady vedení účetnictví hlavní a vedlejší činnosti školy - základní seznámení s daňovým systémem – daň silniční, darovací, z příjmu PO (dary, reklama, tzv. „sponzorování“) - zásady nakládání s písemnostmi školy, doručená a odeslaná pošta, archivace, skartace
Celkem 30 hodin.
 


Číslo programu

E13-01-21-241

Kód programu

E13

Číslo akreditace

MSMT-13739/2022-5-551

Garant

Dagmar Sobotková

731 503 728
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Vzdělávání vedoucích pracovníků
  • SŠ/VOŠ
  • ZUŠ/SUŠ
  • DDM/SVČ/ŠD/ŠK/DM
Kraje
  • Olomouc
Datum konání

23., 24. dubna 2024, 14., 15. května 2024 , 9.00 - 14.30 hodin

Cena

3200,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

30

icon map pin

Lektoři
  • Mgr. Lubomír Pelech

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Olomouc, Wellnerova 25

icon map pin

MAX účastníků

31

icon map pin

Cílová skupina
zástupci ředitelů škol a školských zařízení
Na tento vzdělávací program se již nelze hlásit.