Prožitkové a dramatické hry

pro ŠD

Typ vzdělávacího programu: Kmenové vzdělávání

Anotace vzdělávacího programu:

Prožitkové a dramatické hry se řadí mezi netradiční aktivity, které podporují zájem dětí/žáků o dění ve skupině, ve škole i ve společnosti. Vzdělávací program obsahuje teoretickou část (časová dotace 3 vyučovací hodiny) a pracovní dílnu (časová dotace 5 vyučovacích hodin), které se vzájemně prolínají. Účastníci se seznámi s teoretickými informacemi  - aktivizující metody, metody dramatické výchovy, obsah a pravidla her a aktivit, slovní a mimoslovní komunikace, jak motivovat děti/žáky k toleranci, enmpatii, vytváření hodnotového žebříčku, k rozvoji komunikace, týmové spolupráce, jak je naučit řešit problémy a předcházet sociálně patologickým jevům. Během pracovní dílny v rolích dětí/žáků prožijí situace, které se odehrávají v jejich každodenním životě, vyzkouší si prakticky některé hry a aktivity. Získají tak vlastní zkušenosti a náměty pro výchovu prožitkem.

Obsah pracovní dílny:

Ukázky aktivizujících metod ( např. hra Honičky - užívá se jako impuls k zapojení se do skupiny a jejich aktivit), cvičení koncentrace (např. Počítací hra), možnosti seznámení (např. Představ svého souseda), sebepoznání (např. Moje vizitka), nácvik koncentrace (např. Pokládání předmětu), cvičení spolupráce (např. Slepci), vyjádření důvěry (např. Věřím ti), řešení konfliktů (Konflikt mezi přáteli - civčení odpovědnosti za svůj čin, rozvoj empatie, řešení problémové situace, schopnost argumentace, umění odpouštět, zapojejí do sociální skupiny), verbální vyjadřování (např. Jedno slovo), nonverbální komunikace (např. Smajlíci), nácvik reflexe (např. Pavučina), improvizace (např. Zákaz - řešení situace - dítě/žák nedodržel dohodu s rodiči, děti se snaží improvizacemi různě situaci řešit).

Všechny používané hry pochází z publikace lektorky Komunikace a řešení problémových situací ve škole. 

V průběhu vzdělávacího programu bude prostor pro diskuzi, dotazy a sdílení dobré praxe.

 


Číslo programu

E34-09-22-241-02

Kód programu

E34

Číslo akreditace

MSMT-7136/2021-6-310

Garant

PhDr. Olga Chalupová

773 595 813
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Předškolní vzdělávání
  • Základní vzdělávání
  • 1. stupeň ZŠ
  • Zájmové a neformální vzdělávání
Kraje
  • Brno
Datum konání

21. května 2024, 9:00–15:30

Cena

1490,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

8

icon map pin

Lektoři
  • PhDr. Marie Pavlovská, Ph.D.

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Brno, Moravské náměstí 249/8

icon map pin

MAX účastníků

16

icon map pin

Cílová skupina
pedagogové volného času, učitelé - vedoucí zájmových kroužků a klubů, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé MŠ, vychovatelé školských zařízení
Na tento vzdělávací program se již nelze hlásit.