Práva a povinnosti dětí i zaměstnanců a právní aspekty práce s agresí dětí v zařízeních ÚV a OV

Typ vzdělávacího programu: Seminář

Anotace vzdělávacího programu:

Setkání se bude zaměřovat především na právní aspekty každodenní práce ve školském zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy.

V průběhu  semináře se budou moci účastníci podrobněji seznámit s vybranými právy a povinnostmi, které dětem s ústavní a ochrannou výchovou, případně nezaopatřeným mladým dospělým, stanovují právní předpisy. Stejná pozornost bude věnována také vybraným právům a povinnostem vedení a personálu zařízení. Především půjde o jejich celkový přehled a podrobnější výklad, a to nejen z pohledu odborné literatury (právní i speciálně pedagogické) a výstupů dotčených orgánů a institucí (např. MŠMT, KVOP, ČŠI, NSZ) ale i prismatem praktických poznatků přednášejícího přímo z terénu.

Obdobným způsobem se účastníci budou moci seznámit s problematikou opatření ve výchově. Pozornost bude věnována především jednotlivým typům opatření, procesu jejich ukládání a náležitostem, která by měla udělená opatření ve výchově obsahovat. Závěrečná část setkání bude věnována právním aspektům práce s agresivním dítětem. Účastníkům bude nastíněna právní úprava deeskalačních technik ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Pozornost bude věnována také právním aspektům zásahu zaměstnanců při agresivním jednání dítěte, zejména z hlediska případné trestněprávní odpovědnosti za následky jejich zásahu.

Očekávanou součástí celého setkání jsou vedle aktivní diskuse s účastníky také odpovědi na předem zaslané dotazy k výše představeným tématům vzdělávací akce.


Číslo programu

24-56-12-241-01

Kód programu

A295

Garant

Bc. Ivana Lichtenberková

775 863 805
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Školská poradenská zařízení
Kraje
  • Praha a SČ
Datum konání

24. září 2024, 09:15–15:15

Cena

1200,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

6

icon map pin

Lektoři
  • Mgr., Bc. Štěpán Jílka

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Praha a střední Čechy, Senovážné nám. 25, budova A

icon map pin

MAX účastníků

20

icon map pin

Cílová skupina
odborní pracovníci školských poradenských zařízení, ředitelé a zástupci škol a školských zařízení, speciální pedagogové, vychovatelé školských zařízení

Přihlásit se