Rozvoj informatického myšlení u žáků 2. stupně ZŠ - praktický kurz k nové informatice

Typ vzdělávacího programu: Kmenové vzdělávání

Anotace vzdělávacího programu:

Praktický kurz pro pedagogy 2. stupně ZŠ je zaměřen na novou informatiku vycházející z revidovaného RVP pro vzdělávací oblast informatika. Účastníci kurzu absolvují 24 hodin online/prezenčního vzdělávání a 6 hodin e-learningu.  

Obsahem online/prezenčního vzdělávaní jsou následující moduly:  


  1. Co je informatického myšlení. V průběhu modulu se účastníci získají přehled o důvodech změny v rámci revidovaného RVP v oblasti ICT, jaké jsou cíle nové informatiky aj. 

  2. Algoritmizace a programování. Pedagogové budou seznámeni s možnostmi využití a práce v programovacím jazyce Scratch při hodinách informatiky na 2. stupni ZŠ.  

  3. Data a informace. Modul je zaměřen na principy práce s daty a klíčové záležitosti, které jsou pro žáky 2. stupně ZŠ důležité pro rozvoj informatického myšlení jako jsou např. způsoby evidence dat, kontrola nad nimi, jejich možné filtrování a třídění dle potřeby aj.  

  4. Modely a informační systémy. Co je modelování? Modelování pomocí schémat? Jaké jsou prvky informačního systému a jaké jsou provazby? O tom všem účastníci získají přehled.  

  5. Základy robotiky – modul, ve kterém se účastníci seznámí s edukační robotikou a možnostmi jejího využití na 2. stupni ZŠ, která dopomáhá žákům rozvíjet informatické myšlení.  


V rámci e-learningového kurzu jsou pro účastníky připraveny různé příklady k procvičování základů programování prostřednictvím vizuálního programovacího jazyka Scratch. 


Číslo programu

T95-73-17-241

Kód programu

T95

Garant

Mgr. Hana Lipenská

777 496 056
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • ICT Revize RVP
Kraje
  • Liberec
Datum konání

bude zahájeno po přihlášení dostatečného počtu účastníků, prezenčně/online

Cena

0,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

24

icon map pin

Lektoři

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Liberec, Masarykova 28

icon map pin

MAX účastníků

20

icon map pin

Cílová skupina
učitelé 2. stupně ZŠ

Přihlásit se