Řešení mimořádných událostí spojených s agresí ve školách a školských zařízeních

Typ vzdělávacího programu: Kmenové vzdělávání

Vstupní úroveň účastníků: Pro všechny pedagogické pracovníky škol a školských zařízení

Anotace vzdělávacího programu:

Vzdělávací program je zaměřený na seznámení účastníků s tzv. mimořádnými událostmi spojených s agresí, se kterými se mohou setkat v prostředí školy a školských zařízení. Tématem jsou nebezpečné situace způsobené člověkem úmyslně, např. aktivní útok nebo bombový poplach. V úvodní části se účastníci seznámí se základními dokumenty a metodikami MVČR v oblasti bezpečnosti ve vztahu ke školám a školským zařízením. Dalším tématem jsou jevy spojené s průběhem verbálních a fyzických projevů agrese vůči personálu vzdělávacích zařízení, žákům a návštěvníkům. Program se primárně zaměřuje na rizikové situace spojené s negativním jednáním člověka, např. projevy šikanování, verbální konflikt, útok agresivní osoby. Účastníci budou seznámeni se základními pojmy z dané problematiky, možnostmi předvídání a řešení dané situace, přijetí opatření, ale také s motivací a typologií pachatelů. Budou jim také předány základní informace o Integrovaném záchranném systému, krizové komunikace a postupech Policie ČR (doba dojezdu,jak se chovat při zásahu PČR). Součástí je video PČR – Uteč, schovej se, bojuj!, které názorně ukazuje doporučené postupy PČR a MV při útoku na měkký cíl, individuálních možnostech jednání vedoucích k úspěšnému zvládnutí mimořádné události ve školském prostředí.


  1. Úvod do problematiky mimořádných událostí ve školách a školských zařízeních, metodiky MVČR a základní dokumenty školy v oblasti bezpečnosti (1 vyučovací hodina)

  2. Vysvětlení základních pojmů, způsoby řešení mimořádných událostí (včetně právního rámce Nutné obrany a krajní nouze) (1 vyučovací hodina)

  3. Predikce a rozpoznání mimořádných události, přijetí účinných opatření, praktické řešení (1 vyučovací hodina)

  4. Instruktáž k praktickému řešení jednotlivých druhů verbálních a fyzických konfliktů v reálném prostředí škol (chodby, šatna, tělocvična, třída, kabinet, školní jídelna, venkovní prostor) (1 vyučovací hodina)

  5. Postupy složek IZS v těchto situacích, způsoby krizové komunikace, zásady chování a komunikace při zásahu Policie ČR,  bezpečnostní procedury evakuace, invakuace, lock-down (1 vyučovací hodina)


Číslo programu

F02-01-22-241

Kód programu

F02

Číslo akreditace

MSMT-13775/2021-4-538

Garant

PhDr. Olga Chalupová

773 595 813
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Druh vzdělávání
  • Vzdělávání vedoucích pracovníků
  • SŠ/VOŠ
  • ZUŠ/SUŠ
  • DDM/SVČ/ŠD/ŠK/DM
Kraje
  • Brno
Datum konání

28. května 2024, 9:00–14:00

Cena

1200,-Kč

icon map pin

Typ akce

Vzdělávací program

icon map pin

Počet hodin

6

icon map pin

Lektoři
  • Ing. Peter Šramatý, MBA

icon map pin

Místo konání

NPI ČR Brno, Moravské náměstí 249/8

icon map pin

MAX účastníků

15

icon map pin

Cílová skupina
pedagogové volného času, ředitelé škol a školských zařízení, učitelé 1. stupně ZŠ, učitelé 2. stupně ZŠ, učitelé gymnázií, učitelé MŠ, učitelé SOŠ a SOU, vychovatelé školských zařízení

Přihlásit se