Jaké odborné vzdělání a dovednosti budeme v budoucnu potřebovat? Evropský týden odborných dovedností 23. až 27. října představí to nejlepší z odborného vzdělávání v Evropské unii.

Vybrali jsme pro vás pozvánky na dvě praktické mezinárodní online akce, jednu hybridní událost u nás a informace k aktuálním výstupům a statistikám z českého trhu práce.


Konference a webináře

V úterý 24. října se můžete dozvědět více o Evropských digitálních certifikátech pro odborné vzdělávání.*

Ve čtvrtek 26. října proběhne webinář o Kultuře kvality v odborném vzdělávání – Trendy a vývoj z pohledu vzdělavatelů.*

* Pokud nestihnete samotné akce, můžete se později podívat na záznam. Akce jsou v anglickém jazyce.

Zaměstnavatelé sdružení v Alianci pro mladé, jejímž členem je také NPI ČR, pořádají každoročně konferenci pro studenty Skills of the Future – Připrav se na budoucnost 2023. Tentokrát se koná 8. listopadu v Bratislavě, včetně online streamu pro české školy a studenty.

european year of skills


Jaké zajímavé publikace, data a zjištění v odborném vzdělávání má pro vás NPI ČR?

Sledujeme potřeby a zkušenosti českých zaměstnavatelů v oblasti současných nároků na zaměstnance a připravenosti absolventů škol na vstup na trh práce. Hlavní zjištění ze šetření potřeb zaměstnavatelů najdete ve článku na webu Infoabsolvent.cz.

Obr. Předpoklady, které vedou firmy k tomu, že přijímají či přijali absolventy škol (N = 992)

predpoklady prijeti

Národní centrum Europass pomáhá identifikovat a popisovat dovednosti pro průmysl 4.0 a zelené dovednosti. Inspirujte se i vy.

priklad dovednosti prumysl

green skills


Mohlo by vás zajímat:


Jak dopadlo šetření povědomí o Národní soustavě kvalifikací?

V druhé polovině roku 2021 a na začátku roku 2023 probíhalo plošné šetření povědomí o Národní soustavě kvalifikací (NSK) na SŠ a VOŠ, mezi zaměstnavateli a na pobočkách ÚP.

Zatímco na pobočkách Úřadu práce NSK zná přes 90 % pracovníků, na školách přes 70 %, ve firmách to je jen 35 % zaměstnavatelů (spíše ve větších společnostech). Podstatným zjištěním je, že NSK využívá pouze 10 % zaměstnavatelů. Nejvíce je NSK známa a využívána v Moravskoslezském, Zlínském, Středočeském a Ústeckém kraji. Míra využívání je však i v těchto krajích velmi nízká.

I na základě těchto podnětů se NSK rozvíjí a rozšiřuje spolupráci s partnery z praxe. Představuje totiž snazší alternativu pro získání vyučení nebo maturity, bez nutnosti strávit několik let ve škole.

V NSK je aktuálně 1 451 profesních kvalifikací. K polovině října 2023 proběhlo 326 965 úspěšných zkoušek, přičemž někteří občané jsou držiteli více profesních kvalifikací. Zkoušky lze vykonat u 1 111 autorizovaných osob. Vybere si každý.


EQAVET a ReferNET

Spolupráci škol a firem sleduje a podporuje síť EQAVET. Na stránce Kvalita v odborném vzdělávání nejdete např. aktuální zprávu z dotazníkového šetření této spolupráce z pohledu škol.

Ze sítě ReferNET pro vás máme k odbornému vzdělávání tematické zprávy. Nejnovější je o učitelích v odborném vzdělávání.

Z novinek sítě ReferNET vybíráme dvě na téma dovedností na trhu práce v EU:


Evropské stránky Týdne odborných dovedností


Zajímají vás aktuální informace o dovednostech? Chcete vědět, co vás čeká na trhu práce a jaké dovednosti a profese budou v budoucnu potřeba?

Přihlaste se k odběru newsletteru Dovednosti pro budoucnost a už vám žádná novinka neunikne.

 newsletter_OV_v_Evrope

Logo VET

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více