Víte, že Česká republika má jeden z nejvyšších podílů žáků v odborném vzdělávání v Evropě?

Podle dat ČSÚ měly nejvyšší podíl žáků v odborném vzdělávání (shodně 72 %) Česko a Finsko, v těsném závěsu Slovinsko (71 %), Chorvatsko (70 %), následované Rakouskem a Slovenskem (shodně 69 %) a Nizozemskem (68 %). Na opačném konci žebříčku s podílem menším než jedna třetina všech studentů se umístily Irsko (10 %), Kypr (17 %), Maďarsko (23 %), Litva a Malta (shodně 27 %) a Řecko (29 %).

EVSW

Evropský týden odborných dovedností (VET Skills Week) je iniciativou Evropské komise, která se koná již od roku 2015.

NPI ČR je národním kontaktním místem pro odborné vzdělávání i pro tuto iniciativu. Snažíme se nejenom propagovat význam a dobrou praxi odborného vzdělávání, ale i přinášet do něj inovace, včetně mezinárodní dimenze a spolupráce.

Video European Vocational Skills Week 2022 – Here is how it makes a difference!

Prioritami letošního ročníku jsou tzv. zelené dovednosti v odborném vzdělávání, digitální transformace a v neposlední řadě také podpora Ukrajiny.


Služby pro vstup na trh práce nejen pro Ukrajince

NPI ČR u příležitosti Evropského týdne odborných dovedností pořádá 19. května 2022 v Praze v konferenčním centru NPI ČR na Senovážném náměstí seminář určený pro zástupce neziskových organizací pracujících s uprchlíky z Ukrajiny. Cílem této akce je představení služeb Europassu, které pomáhají připravit osoby na vstup na trh práce, zejména test digitálních dovedností, sestavení e-portfolia a orientace v kvalifikacích a vzdělávacím systému ČR. Na místě si tyto služby, které jsou kompletně zdarma, můžete také vyzkoušet. Součástí programu budou také tipy, jak pracovat s uprchlíky v oblasti kariérového poradenství a sdílení dobré praxe.


Co dalšího propagujeme a nabízíme v rámci VET Skills Week pro kvalitní odborné vzdělávání

Užitečné výstupy a praktické zkušenosti na podporu VET v ČR – kvalita ověřena

1. Znáte všechny výhody spolupráce škol a firem?

2. Jak se vyvíjí trh práce a jeho potřeby? Jaké jsou dovednosti budoucnosti?

Od roku 2017 se změnily požadavky na dovednosti o 70 %. Polovina zaměstnanců se bude muset do roku 2025 rekvalifikovat. Na jakých dovednostech stavět? Europass se zaměřil na dovednosti budoucnosti, včetně zelených dovedností. 

3. Vzdělávací nabídka středních a vyšších odborných škol pro školní rok 2022/2023 v ukrajinštině

4. Jak jsou dnešní žáci SOŠ a SOU aktivní? Mají vůbec zájem o aktivity ve škole, ale i mimo školu?

5. S čím odcházejí letošní absolventi SOŠ a SOU? A jakou práci mají po dokončení školy hledat?

6. Oblíbený web NPI ČR k digitálním dovednostem se představuje v nové podobě

 


Zajímá vás odborné vzdělávání? Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti a profese budou v budoucnu potřeba? Zajímají vás možné scénáře vývoje odborného vzdělávání?

Přihlaste se k odběru newsletteru Odborné vzdělávání v Evropě a už Vám žádná novinka neunikne.

 newsletter_OV_v_Evrope

Logo VET

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více