K příležitosti českého předsednictví Rady Evropské unie připravil ReferNet ČR ve spolupráci s Cedefop sadu publikací představující české odborné vzdělávání.

radek kozak th35Hyge32A unsplash menší

Česká republika převzala v červenci 2022 předsednictví Rady Evropské unie. Stejně jako u předchozích předsednických zemí je toto období příležitostí k šíření povědomí o tom, jak funguje místní odborné vzdělávání. Proto ReferNet Česká republika ve spolupráci s Cedefop (Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání) vytvořil sadu informačních materiálů mapujících český systém odborného vzdělávání a přípravy.

V čem české odborné vzdělávání vyniká

Odborné vzdělávání má v českém vzdělávacím systému významné postavení, což se projevuje v počtech žáků, kteří do něj vstupují. V roce 2020 byl podíl žáků v programech odborného vzdělávání na středních školách 70,5 %. O dlouhodobé prvenství sice Česká republika přišla, přesto jde o druhý nejvyšší podíl v Evropské unii. A ačkoliv se v posledních letech zvyšuje podíl těch, kteří předčasně ukončí vzdělávání, se 6,4 % (v roce 2021) zůstává poměrně nízký. K tomuto dobrému výsledku zčásti přispívá široká nabídka vzdělávacích cest i horizontální prostupnost vzdělávání.

Značná míra pozornosti je upřena na uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Míra zaměstnanosti absolventů odborného vzdělávání ve věku 20–34 let je s 82,1 % nad průměrem EU. A ačkoliv většina absolventů získá kvalifikaci uznávanou na trhu práce, stát se snaží podpořit jejich uplatnitelnost prostřednictvím dalších opatření. Od roku 2020 mají kupříkladu žáci čtyřletých programů ve vybraných oborech vzdělání možnost získat dvě odborné kvalifikace na různých úrovních evropského rámce kvalifikací (úrovně 3 a 4). Opatření má zabránit odchodu žáků ze vzdělávání bez jakékoliv kvalifikace. Dva typy certifikátů jsou také atraktivní pro zaměstnavatele.

Pomoc dospělým s uplatněním na pracovním trhu zajišťuje Národní soustava kvalifikací, která umožňuje uznávat odborné dovednosti bez ohledu na to, jakým způsobem byly získány. Národní soustava kvalifikací nabízí více než 1 440 kvalifikací na úrovních 2 až 7 evropského rámce kvalifikací.

Aktuální témata a výzvy

Česká vzdělávací politika se musí vyrovnávat i s různými výzvami. Jednou z nich je stárnutí pedagogických pracovníků: průměrný věk učitelů středních škol je 49,4 roku. Ačkoliv se platy učitelů zvyšují, učitelské povolání má stále nízkou prestiž a příliš neláká mladou generaci. Ministerstvo školství se zároveň hodlá zaměřit na počáteční a průběžnou odbornou přípravu učitelů a na profesní rozvoj vedoucích pracovníků.

Dalším rezonujícím tématem je zvyšování souladu odborného vzdělávání s potřebami světa práce. V souvislosti s tím by měla být více podporována spolupráce škol se zaměstnavateli a navýšen podíl praktického vyučování na pracovištích zaměstnavatelů. Spolupráci mezi sférou vzdělávání a světem práce či zavádění prvků duálního systému v odborném vzdělávání prosazuje Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2030.

Možnost pozdější volby povolání a odložení brzké specializace vytvořením společného základu pro příbuzné obory vzdělání by žákům mimo jiné měla přinést aktuálně probíhající revize rámcových vzdělávacích programů odborného vzdělávání a inovace oborové soustavy.

Oblast celoživotního učení v České republice skýtá velký prostor pro další rozvoj. Mezi budoucí úkoly patří zajistit významnou podporu celoživotního učení či vytvořit systémové prostředí v dalším vzdělávání. Zvýšení účasti dospělých na dalším vzdělávání je cílem Národního plánu obnovy i připravovaných individuálních vzdělávacích účtů.

Vzdělávací systém v kostce…

Seznámení s těmi nejdůležitějšími charakteristikami českého systému odborného vzdělávání zprostředkovává materiál Přehled odborného vzdělávání v České republice (Spotlight on VET Czechia). Na šesti stranách čtenáři naleznou strukturu odborného vzdělávání včetně schematického znázornění, hlavní rysy vzdělávacího systému i současné výzvy a na ně reagující systémová opatření. Součástí jsou také jednoduché grafy představující data o poměru středoškoláků ve všeobecném a odborném vzdělávání, o zaměstnanosti absolventů, předčasných odchodech ze vzdělávání a účastnících celoživotního učení v Česku. Materiál je k dispozici jak v českém, tak v anglickém jazyce.

… a v detailu

Pro zájemce o zevrubný popis českého odborného vzdělávání je pak k dispozici publikace Odborné vzdělávání v Česku – stručný popis (Vocational education and training in Czechia – short description). Umožňuje lépe porozumět odbornému vzdělávání v Česku tím, že poskytuje vhled do jeho charakteristických rysů a přistupuje k nim z mnoha různých stran, včetně tématu financování, kvalifikací či zajišťování kvality. Zároveň publikace klade důraz na vývoj systému odborného vzdělávání a na současné výzvy. Publikace je rovněž k dostání v českémanglickém jazyce.

Podívejte se také na předsednické video o systému odborného vzdělávání a přípravy v Česku.


Připravila Aneta Vencovská

Přehled odborného vzdělávání v České republice [online]. Cedefop, July 2022 [cit. 2022-08-16]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/publications/8142

Odborné vzdělávání v Česku – stručný popis [online]. Cedefop, September 2022 [cit. 2022-10-03]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/publications/4210

Foto od Radek Kozák na Unsplash


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více

28. únor 2024

Zahajujeme veřejnou diskuzi ke Koncepci revize RVP ZŠS

Rádi bychom vás pozvali na zahájení veřejné diskuze ke Koncepci revize Rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Debata se bude konat online 4. března.

Číst více

31. leden 2024

Vyjádření k informacím zveřejněným dne 29. ledna 2024 v článku na Seznamzpravy.cz

NPI ČR se důsledně ohrazuje proti nepravdivým informacím, které byly zveřejněny na Seznamzpravy.cz v článku Další fáze výuky začala. Místo Přemyslovců bude důležitější výklad.

Číst více