Osvojili jste si nějakou novou dovednost a chcete ukázat svou kreativitu v tvorbě videí? Zapojte se do soutěže #CedefopVideoAward. Svůj talent v ní mohou předvést žáci středních a vyšších odborných škol, ale i dospělí v dalším vzdělávání.

Videosoutěž #CedefopVideoAward 2023 je určena žákům odborného vzdělávání a přípravy, ale i dospělým v dalším vzdělávání v Evropské unii, na Islandu a v Norsku. Účastníci mají příležitost předvést svůj talent při tvorbě videa, v němž ztvární dovednost, kterou se naučili v rámci odborného vzdělávání.

Vítězný tým vyhraje výlet do Soluně na mezinárodní festival dokumentárních filmů v březnu 2024.

Nová soutěž Evropského střediska pro rozvoj odborné přípravy (Cedefop) navazuje na úspěšnou fotosoutěž z minulých let. Klade si za cíl podpořit kvalitní odborné vzdělávání a přípravu a připojuje se tím také k Evropskému roku dovedností.

Uspějí Češi i letos?

#CedefopVideoAward nahrazuje původní fotosoutěž #CedefopPhotoAward, které se v minulosti s úspěchem účastnily i týmy z České republiky. V posledním ročníku, v roce 2021, se do semifinále dostaly hned tři české týmy z prostějovské střední školy designu a módy. S vytvořeným souborem fotografií či natočeným videem na téma digitálních a zelených dovedností uspěly v konkurenci 80 týmů z 13 evropských zemí. A v roce 2020 získal tým Zala z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické z Ústí nad Labem speciální cenu poroty za sérii fotografií.

Fotografie týmu Kostiha
Inspirujte se úspěchy české reprezentace v #CedefopPhotoAward:

Jak se zapojit do soutěže?

Postup je jednoduchý:

  • Vytvořte tým složený z 2–4 účastníků počátečního či dalšího odborného vzdělávání a učitele (školitele).
  • Natočte max. 60vteřinové video (v požadovaném formátu) s tématem dovednosti, kterou jste si osvojili.
  • Vytvořte doprovodný text o max. 100 slovech.
  • Zaregistrujte své soutěžní video online do 15. 12. 2023 (23:59 SEČ).

Výběr tématu je čistě na soutěžících. Video může například zahrnovat:

  • projekt, který jste realizovali s pomocí nové osvojené dovednosti, včetně zelených či digitálních dovedností;
  • dovednost, která pomáhá šetřit energii nebo zdroje a vede k ekologičtějšímu pracovnímu nebo vzdělávacímu prostředí;
  • novou dovednost, kterou jste si osvojili za účelem změny profesní dráhy;
  • dovednost získanou během zahraniční mobility v rámci odborného vzdělávání;
  • to, jak vám učení pomohlo získat dovednost vedoucí k nalezení práce;
  • podnikatelskou dovednost, kterou jste se naučili ve škole a která vám pomohla začít s podnikáním.

Zjistěte více o soutěži


Připravila Aneta Vencovská

#CedefopVideoAward: Tell us about your new skill and win! [online]. Cedefop, 30/10/2023 [cit. 2023-06-11]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/cedefopvideoaward-tell-us-about-your-new-skill-and-win


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více