Ve fotografické soutěži #CedefopPhotoAward získal český tým Zala z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické z Ústí nad Labem speciální cenu poroty za svou sérii fotek s názvem „Zase spolu“ a s dalšími třemi týmy (z Polska, Řecka a Slovenska) se stal vítězem evropské soutěže. Gratulujeme!

Úspěch českého týmu

Čtyři studentky z vítězného českého týmu, Adéla Málková, Lucie Jalušková, Adéla Klabanová a Zdislava Kroupová z VOŠZ a SŠZ Ústí nad Labem, komentují své soutěžní fotografie: „Jsme kamarádky, které spojuje záliba v kreativních věcech. Z tohoto důvodu jsme si vybraly obor Zubní technik. Během karantény jsme ale nemohly dělat to, co máme rády. Nejen že nebyla škola, nekonalo se praktické vyučování ani další akce, na které jsme se těšily a které obohacují výuku na naší zdravotnické škole. To nás mrzelo. Chybělo nám také využívání moderních technologií a systémů CAD/CAM, které nás nejvíc baví. Nyní je ale situace lepší a my se můžeme zase učit, jak přimět lidi se smát.“

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 43 týmů ze 13 evropských zemí. Vítězný český tým byl jediný z ČR, který se do soutěže zapojil. Soutěž již pátým rokem pořádá Cedefop (Evropské středisko pro rozvoj odborné přípravy) s cílem zviditelnit odborné vzdělávání v Evropě.

„V letošním roce byla evropská i česká účast celkově slabší než v předešlých ročnících soutěže. Zatímco minulý rok se do soutěže zapojilo dokonce devět českých škol, letos byla aktivní jen SZŠ a VOŠ z Ústí nad Labem. A zabodovala, stejně jako loni, kdy se spolu s týmem Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti dostala do semifinále,“ popisuje Martina Kaňáková, národní koordinátorka sítě ReferNet Česká republika: „Fotografická soutěž Cedefopu je určitě zajímavou příležitostí, kdy sami žáci nebo studenti mohou touto atraktivní cestou zviditelnit zvolený obor vzdělání, a ukázat tak případným zájemcům o studium nebo svým vrstevníkům rozmanitost a současně i náročnost odborného vzdělávání.“

Fotografie vítězných týmů si můžete prohlédnout ve fotogalerii na webu Cedefop.

Důraz na digitální a „zelené“ dovednosti, poprvé i videa

Úkolem soutěžních týmů v letošním ročníku soutěže bylo vytvořit originální fotopříběh ze čtyř až pěti fotografií, v němž hraje hlavní roli odborné vzdělávání, a ukázat v něm své digitální a/nebo „zelené“ dovednosti (environmentální, vztahující se k životnímu prostředí), které si jeho členové během vzdělávání osvojili. K příběhu autoři přidali komentář v rozsahu sta slov s hlavní myšlenkou, která za jejich příběhem stojí.

Letos poprvé měli soutěžící možnost vytvořit navíc z fotografií i krátké video do 60 vteřin s cílem zvýraznit myšlenku celého příběhu. Cenu za nejlepší video získal tým SUPSTARS ze slovenské umělecké školy v Košicích.

Všechny vítězné týmy dostanou cestovní vouchery, které budou moci využít po uvolnění všech restrikcí spojených s cestováním.

ReferNet je koordinován a kofinancován Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání Cedefop. Národní pedagogický institut České republiky je národním koordinátorem evropské sítě ReferNet ČR, která poskytuje aktuální, ověřené a spolehlivé informace pro zprávy a analýzy Cedefopu o systémech a trendech v odborném vzdělávání napříč Evropou. Úlohou národních koordinátorů ReferNetu je mimo jiné zvyšovat a šířit povědomí o aktivitách a výstupech Cedefopu ve svých zemích.

soutěž #CedefopPhotoAward

Další informace najdete na webu www.refernet.cz.

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více