Kdo a jak může pomoci dospělým lidem s rozvojem jejich čtenářské, matematické a digitální gramotnosti, přináší v kostce sada letáků věnovaných základním dovednostem.

Základní dovednosti dospělých nejsou samozřejmost, jak se může na první pohled zdát. Problematiku čtenářské, matematické a digitální gramotnosti, jež představují součást základní výbavy dospělých lidí, přibližují plakáty projektu Evropská agenda pro vzdělávání dospělých.

Letáky ke stažení

Základní dovednosti používáme každý den a jsou předpokladem k uplatnění v životě i na trhu práce. Přesto 12 % dospělých Čechů má velmi slabou čtenářskou gramotnost a stejný podíl lidí má velký problém s matematickou gramotností. V prostředí informačních technologií dosahuje podprůměrných výsledků více než 40 % Čechů (OECD: Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC, 2013).

Říkáte si, že nikoho takového neznáte? Nedostatečně rozvinuté základní dovednosti jsou na první pohled často nepostřehnutelné nebo bývají zaměňovány s nízkým vzděláním. A tak mohou mít někteří lidé problém se například objednat přes internet na úřad, porozumět faktuře za elektřinu nebo vyplnit formulář.

Jak se můžete zapojit?

Částečně i kvůli neviditelnosti problému není dosud lidem s nedostačujícími základními dovednosti poskytována systematická podpora. Existují však způsoby, jak těmto lidem pomoci. Poskytuje Vaše organizace vzdělávací aktivity, kurzy či poradenství dospělým? Právě organizace zaměřující se na rozvoj dospělých mohou lidi, kteří se potýkají se základními dovednostmi, rozpoznat a poskytnout jim pomoc.

V letácích o základních dovednostech se můžete inspirovat, jak na to:


Chcete se o základních dovednostech dozvědět víc?

Další aktuality

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více

28. únor 2024

Zahajujeme veřejnou diskuzi ke Koncepci revize RVP ZŠS

Rádi bychom vás pozvali na zahájení veřejné diskuze ke Koncepci revize Rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Debata se bude konat online 4. března.

Číst více

31. leden 2024

Vyjádření k informacím zveřejněným dne 29. ledna 2024 v článku na Seznamzpravy.cz

NPI ČR se důsledně ohrazuje proti nepravdivým informacím, které byly zveřejněny na Seznamzpravy.cz v článku Další fáze výuky začala. Místo Přemyslovců bude důležitější výklad.

Číst více

25. leden 2024

Projekt Podpora kurikulární práce škol vypracoval analýzu dostupných otevřených vzdělávacích zdrojů

Analýza byla provedena s důrazem na saturaci všeobecně vzdělávacích předmětů v mateřských, základních a středních školách.

Číst více