Evropský rámec kvalifikací

EQF napomáhá porozumění, srovnání a uznání kvalifikací získaných v Evropské unii.

Snažíme se Vám usnadnit cestu za prací a studiem především do zahraničí. Osm úrovní EQF popisuje dosažené znalosti a dovednosti v rámci Vaší kvalifikace. Jejich popis vychází z přiřazení českých kvalifikací k EQF tak, aby byly jednotné a srovnatelné v celé EU. Údaj o úrovni kvalifikace najdete na absolventských vysvědčeních, výučních listech a diplomech VOŠ.

Víte, jakou úroveň kvalifikace máte?

Absolventi základních škol a dvouletých učebních oborů mají na výučním listu uvedenou úroveň EQF 2. Na výučních listech tříletých učebních oborů najdou žáci a jejich rodiče EQF 3. Maturanti mají zaznamenáno EQF 4 a diplom z vyšší odborné školy a konzervatoře obsahuje údaj v podobně EQF 6. Údaj o EQF najdete také v dokumentech Europassu – v dodatku k osvědčení, v dodatku k diplomu z VOŠ a můžete si ho vyplnit i do životopisu.

Podpora prostupnosti vzdělávacího systému

Kromě usnadnění mezinárodní studijní a pracovní mobility je cílem EQF podpořit vzdělávání v celoživotní perspektivě i na národní úrovni a podpora větší otevřenosti a prostupnosti vzdělávacího systému. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je podpora validace neformálního vzdělávání a podpora popisu kvalifikací na základě metody výsledků učení podle publikace CEDEFOPu. Jednotný způsob popsání kvalifikací ve formálním i neformální vzdělávání zvýší vzájemnou porovnatelnost a srozumitelnost kvalifikací.


Kontakt:

Markéta Spitzerová: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.