„K výchově dítěte je třeba celé vesnice“, praví africké přísloví. Vychází z faktu, že pro zdařilou výchovu je zapotřebí spolupráce rodiny, školy, spolků, obcí, firem, odborných pracovišť… zkrátka celé „vesnice“. Nezvou nás snad dramatické události posledních let k prohloubení spolupráce významných regionálních aktérů ve prospěch zkvalitnění vzdělávání a výchovy? Patříme k sobě?

Program konference, kterým účastníky provede Martina Viktorie Kopecká a David Macek, zahájíme pozornou reflexí okolností, jimiž nás realita provokuje. To nám pomůže odpovědět si na základní otázky: „Kdo jsem?“, „Na koho navazuji?“, „Kam směřuji?“. Při řešení velkých problémů se totiž vyplácí začít otázkou, kým je a má být ten, kdo problémům čelí (Giussani). V druhém bloku nabídneme inspiraci od těch, kdo ztělesňují dobrou praxi. Jen to nejlepší na světě je totiž pro nás dost dobré, říkával Tomáš Baťa. Pak teprve přijde čas prozkoumat, a snad i zahlédnout nové možnosti spolupráce.

Ve středu 7. prosince otevřeme téma péče o talent a hledání cest ke spolupráci škol a firem. Setkáme se s členem rodiny Löw-Beer, která je strhujícím příkladem kreativního uchopení téměř zničeného odkazu. Následovat bude představení celoevropsky uznávané inkluzivní excelence italské Asociace Cometa. Odpoledne pak nejprve věnujeme tématu partnerství škol a firem pod vedením nového superintendenta odborného vzdělávání, následně příkladům podpory nadání.

Ve čtvrtek 8. prosince nám před očima nejprve zazáří tři hvězdy, jejichž velikost umocnil temný čas války, pandemie a křehkosti – Komenský, Liverpool College a Asociace Cometa. Na příkladu spolupráce Gymnázia Matyáše Lercha s lichtenštejnským Gymnasiem Vaduz pak budeme moci zahlédnout, že partnerství škol může svým významem daleko přesahovat oblast vzdělávání. Představíme si plodnou sílu spojení institucí v Jihomoravském kraji v minulosti, současnosti i budoucnosti a uvidíme, čím se můžeme inspirovat z Globálního vzdělávacího paktu. Odpoledne vyvrcholí ukázkou, jak se díky podpoře vzdělání mění festival Meeting Brno. Jeho prezidentka Martina Viktorie Kopecká povede otevřený dialog s významnými autoritami o možnostech hlubší spolupráce regionálních „education villages“. Protože k výchově dítěte je třeba celé vesnice.

Přihlášení na 7. 12.

Přihlášení na 8. 12.

Program ke stažení:

7. 12. Ty máš talent! Odborné vzdělávání jako příležitost a partnerství v regionu.
8. 12. K výchově dítěte je třeba celé vesnice 

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více