Německé předsednictví Rady Evropské unie je příležitostí pro to, zjistit více o systému německého odborného vzdělávání a také o reakci Německa na současné výzvy na poli vzdělávání.

Začátkem července 2020 převzalo předsednictví Rady Evropské unie na následující půlrok Německo. Stalo se pravidlem, že Cedefop (Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání) k příležitosti předsednictví evropských zemí aktualizuje publikace mapující jejich systémy odborného vzdělávání a přípravy. Výjimkou není ani Německo, jehož odborné vzdělávání se z velké části zakládá na duálním školství a na úzké spolupráci státu, firem a sociálních partnerů.

Vzdělávací systém v kostce...

Seznámení s těmi nejdůležitějšími charakteristikami německého systému odborného vzdělávání a přípravy zprostředkovává materiál Spotlight on VET Germany (Zaostřeno na odborné vzdělávání Německa). Na šesti stranách čtenáři naleznou strukturu odborného vzdělávání, včetně schematického znázornění, hlavní rysy vzdělávacího systému i současné výzvy a na ně reagující systémová opatření. Součástí jsou také jednoduché grafy představující data o poměru středoškoláků ve všeobecném a odborném vzdělávání, zaměstnanosti absolventů, předčasných odchodech ze vzdělávání a účastnících celoživotního učení v Německu.

… a v detailu

Pro zájemce o detailní popis německého odborného vzdělávání, které je známé pro svůj přístup učení se prací a vysokou zaměstnanost absolventů, je pak k dispozici publikace Vocational education and training in Germany – short description (Odborné vzdělávání a příprava v Německu – stručný popis). Publikace se věnuje německému systému odborného vzdělávání a přípravy z mnoha různých stránek, včetně tématu financování, kvalifikací či zajišťování kvality. A neopomíjí ani nejaktuálnější výzvy, mezi které patří pandemie covidu-19, digitální a zelená transformace ekonomiky, budování kultury celoživotního učení, ale i všudypřítomný úpadek atraktivity středního odborného vzdělávání.

Evropský týden odborných dovedností v Berlíně

K Německu je v současné chvíli upřena pozornost také v souvislosti s nadcházejícím Evropským týdnem odborných dovedností. Ten proběhne od 9. do 13. listopadu v Berlíně, vlivem pandemie se však odehraje v online formátu. Součástí Evropského týdne odborných dovedností je také předávání různých ocenění. Za zmínku stojí fotografická soutěž #CedefopPhotoAward pro žáky odborného vzdělávání, v níž za letošní ročník získali cenu poroty čeští reprezentanti z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické z Ústí nad Labem.

 

Připravila Aneta Vencovská

 

Spotlight on VET Germany [online]. Cedefop, July 2020 [cit. 2020-10-22]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/publications-and-resources/publications/8137

Vocational education and training in Germany: Short description [online]. Cedefop, September 2020 [cit. 2020-10-22]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/publications-and-resources/publications/4184

Český tým vyhrál evropskou fotografickou soutěž o odborném vzdělávání [online]. NPI, 16/10/2020 [cit. 2020-10-22]. Dostupné z: https://www.npicr.cz/aktuality/evropska-fotograficka-soutez-cedefop


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika.

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více