Připravili jsme překlad zprávy Cedefopu o vývoji situace na evropském trhu práce mezi první a druhou vlnou pandemie.

Počet pracovních inzerátů zveřejněných online vzrostl ve třetím kvartále roku 2020 v porovnání s druhým kvartálem o téměř 8 milionů, je tak pouze 2 % pod úrovní odpovídajícího kvartálu v roce 2019. Tento vývoj, který identifikoval Cedefop (Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání) s pomocí systému Skills-OVATE sledujícího trendy na online trzích práce v celé EU, lze přisoudit zlepšení epidemiologické situace ve většině zemí EU a většímu množství sezónních krátkodobých prací.  

Zvláště zaměstnavatelé ve výrobním sektoru byli ohledně budoucích ekonomických vyhlídek optimističtější a posílili své náborové úsilí.

Po dramatickém propadu počtu online pracovních inzerátů v dubnu 2020 začal online trh práce pozvolna růst v srpnu a září, a to s počtem online inzerovaných zaměstnání, který byl ve srovnání s předchozím rokem větší. Tento trend se však ukázal jako dočasný s tím, jak druhá vlna covidu-19 a nová opatření spojená s lockdownem způsobily další pokles trhu práce. 

V několika zemích se situace výrazně zlepšila během léta, avšak trendy se lišily napříč EU. Portugalsko, Bulharsko a Kypr zažily ve třetím kvartále silný meziroční nárůst. Španělsko, Irsko a Nizozemsko zůstaly ve výrazném poklesu. Ve výsledku zažily online pracovní trhy ve 13 členských státech EU růst, zatímco ve 14 státech naopak trvající pokles.

Inzeraty EU graf

Graf: Online pracovní inzeráty v EU (leden–září, srovnání let 2019 a 2020, v %); zdroj: Skills-OVATE od Cedefopu; vlastní výpočty

Odvětvové trendy

V celé Evropě nastal zvrat pouze ve výrobním sektoru. Výrobní podniky se ve třetím kvartále roku 2020 rychle vzpamatovaly a zveřejnily v porovnání s předchozím rokem o 78 % více pracovních inzerátů. Nárůst byl relativně velký v Německu, Česku, Portugalsku, Rakousku, Slovensku a Bulharsku, kde se výroba potýká s problémem nahrazování zaměstnanců, kteří odcházejí do důchodu, a to kvůli nedostatečné zásobě absolventů odborného vzdělávání a přípravy s dovednostmi z technických oborů. Nedostatek dovedností zůstává pro ekonomiky po pandemii velkou překážkou.

Veřejná správa a služby zaměstnanosti jsou s poklesem přibližně 30 % v období od ledna do září zatím nejhůře zasaženými sektory evropské ekonomiky. Sektory ubytování a stravování, dopravy a velkoobchodu s maloobchodem, které byly ve druhém kvartále rovněž silně zasaženy, doznaly během léta částečného zotavení. Vzhledem k tomu, že krize přispěla k významnému restrukturování, je pravděpodobné, že určité omezení náborové činnosti bude mít trvalý dopad na online inzerování práce.

Trendy v pracovních inzerátech zveřejňovaných službami zaměstnanosti, které zahrnují pracovní agentury, jasně ukazují, že krátkodobé zaměstnávání je citlivé na ekonomický vývoj a reaguje na něj rychleji. Zatímco většina ostatních sektorů zaznamenala meziroční nárůst či jen lehký pokles, byl již během prvních třech měsíců roku počet pracovních inzerátů publikovaných službami zaměstnanosti ve srovnání s předchozím rokem o 30 % nižší.

Pozorované vzorce korespondují také se vzrůstajícím optimismem ohledně výhledů do budoucna po první vlně pandemie. Pracovní agentury začaly ve třetím kvartále uveřejňovat online volná místa rychleji než většina ostatních sektorů a dosáhly tak téměř úrovně z roku 2019. Nárůst online pracovních inzerátů pozorovaný ve výrobním sektoru rovněž odráží pozitivnější pohled na ekonomickou situaci.

Po celý rok 2020 uveřejňovaly podniky v sektoru ICT služeb méně online pracovních inzerátů než v roce 2019, nicméně sektorový pokles byl daleko větší než celohospodářský pokles pracovních inzerátů poptávajících ICT odborníky. To značí zvyšující se poptávku po ICT odbornících v podnicích mimo ICT sektor. S tím, jak firmy a organizace zaváděly práci na dálku a urychleně digitalizovaly své služby, byla po firemních ICT specialistech zvýšená poptávka.

Díky detailním a uspořádaným informacím o pracovních místech a dovednostech nabízí nástroj Skills-OVATE od Cedefopu jedinečnou příležitost zkoumat krátkodobé i střednědobé dopady pandemie covidu-19. Cedefop ho bude i nadále využívat k získání vhledu do různých politik.

O nástroji Skills-OVATE

Skills-OVATE nabízí detailní informace o pracovních pozicích a dovednostech, které zaměstnavatelé poptávají v online pracovních inzerátech. S pomocí Skills-OVATE lze získat přístup k informacím získaným z milionů online pracovních inzerátů, které pocházejí z tisíců různých zdrojů, včetně soukromých pracovních portálů, veřejných portálů služeb zaměstnanosti, pracovních agentur, online novin a webových stránek zaměstnavatelů. Nástroj obsahuje data sesbíraná od července 2018 do září 2020 v 28 evropských zemích. Rozšířená verze Skills-OVATE bude spuštěna na jaře 2021.

Coronavirus and the European job market: developments between the first and second wave [online]. Cedefop, 10/12/2020 [cit. 2021-01-19]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news-and-press/news/coronavirus-and-european-job-market-developments-between-first-and-second-wave

Český překlad včetně grafů naleznete na: http://www.nuv.cz/projekty/refernet/koronavirus-a-evropsky-trh-prace-vyvoj-mezi-prvni-a-druhou

Další aktuality

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více

28. únor 2024

Zahajujeme veřejnou diskuzi ke Koncepci revize RVP ZŠS

Rádi bychom vás pozvali na zahájení veřejné diskuze ke Koncepci revize Rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Debata se bude konat online 4. března.

Číst více

31. leden 2024

Vyjádření k informacím zveřejněným dne 29. ledna 2024 v článku na Seznamzpravy.cz

NPI ČR se důsledně ohrazuje proti nepravdivým informacím, které byly zveřejněny na Seznamzpravy.cz v článku Další fáze výuky začala. Místo Přemyslovců bude důležitější výklad.

Číst více

25. leden 2024

Projekt Podpora kurikulární práce škol vypracoval analýzu dostupných otevřených vzdělávacích zdrojů

Analýza byla provedena s důrazem na saturaci všeobecně vzdělávacích předmětů v mateřských, základních a středních školách.

Číst více