Maďarská strategie odborného vzdělávání a přípravy 4.0 definovala zřízení sektorových center odborné přípravy jako jednu z nezbytných intervencí pro zlepšení duálního vzdělávání.

Ilustrační foto

Většina malých a středních podniků se potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly a má potíže s obsazováním pracovních míst. Zároveň obvykle není ochotna poskytnout svým budoucím zaměstnancům potřebné odborné znalosti prostřednictvím vzdělávání. Buď nemá odpovídající infrastrukturu, nebo si nemůže dovolit na vzdělávání přidělit kompetentní odborníky na dlouhou dobu, protože by tím mohla utrpět výroba. V neposlední řadě je obtížné zvládnout administrativní zátěž spojenou se vzděláváním.

Právní základ pro zřízení sektorových center odborné přípravy přinesl zákon o odborném vzdělávání a přípravě (zákon LXXX, o odborném vzdělávání a přípravě, z roku 2019 vstoupil v platnost 1. ledna 2020). Podle jeho ustanovení je sektorové centrum odborné přípravy nezisková hospodářská organizace, která může být založena třemi způsoby:

  • alespoň čtyři mikropodniky nebo malé podniky,
  • nebo dva a více středních podniků nebo větších korporací či jiných obchodních organizací, které nejsou považovány za malý nebo střední podnik,
  • nebo jedna a více obchodních organizací a centrum odborného vzdělávání a přípravy.

Profesní sdružení a organizace mohou rovněž mít vlastnický podíl v sektorovém centru odborné přípravy, a to do 10 %, což umožňuje ještě větší zapojení mikropodniků a malých podniků.

Existují dva různé přístupy k organizaci a roli sektorových center odborné přípravy:

  1. Sektorové centrum odborné přípravy může působit jako organizátor vzdělávání. V tomto případě centrum vytváří virtuální vzdělávací prostor, zatímco samotné vzdělávání je realizováno pomocí infrastruktury členských organizací. Práce centra zahrnuje koordinační a administrativní úkoly.
  2. Sektorové centrum odborné přípravy může samo poskytovat výcvik. V tomto případě má centrum vzdělávací prostory a vzdělávání probíhá s využitím infrastruktury centra i členských organizací.

V obou případech je práce související se vzděláváním rozdělena mezi členy centra. Pracovní (učňovské) smlouvy se studenty uzavírá centrum, které také uplatňuje slevu na dani související s duálním vzděláváním. Členové nejsou zatíženi žádnou administrativou a mzdy jsou rovněž vypláceny centrem.

Kromě duálního vzdělávání hrají sektorová centra odborné přípravy roli také v dalším vzdělávání učitelů odborného vzdělávání.

První sektorová centra odborné přípravy již byla založena za účasti malých a středních podniků i větších korporací. Dobrým příkladem fungujících sektorových center odborné přípravy je školicí středisko v Zalaegerszegu (Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft.), které má navázanou přednostní spolupráci s programem pro rozvoj testovací dráhy pro vozidla v Zalaegerszegu.

Vznik dalších sektorových center odborné přípravy se plánuje. O vytvoření sektorových center odborné přípravy za účelem dalšího zlepšování infrastruktury a profesního rozvoje zažádalo společně se svými partnery celkem 29 středisek odborného vzdělávání a přípravy.


Přeložila Aneta Vencovská

Hungary: sectoral training centres to strengthen involvement of small and medium-sized enterprises in dual training [online]. Cedefop, 08/02/2022 [cit. 2022-07-04]. Dostupné z: https://www.cedefop.europa.eu/en/news/hungary-sectoral-training-centres-strengthen-involvement-small-and-medium-sized-enterprises-dual

Photo od Caleb Woods na Unsplash


Chcete vědět, co vás v budoucnu čeká na trhu práce a jaké dovednosti budou v budoucnu potřeba? Zajímá vás budoucnost odborného vzdělávání a možné scénáře jeho vývoje?

Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám žádná novinka neunikne. Přečtěte si již vydané novinky z Evropy a prozkoumejte, čím se zabýváme v projektu ReferNet Česká republika

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více