Projekt Pavla Karáska z Gymnázia Brno získal druhou hlavní cenu v soutěži mladých vědců Regeneron ISEF v Atlantě.

V květnu 2022 se uskutečnila ve státě Georgia v Atlantě soutěž mladých vědců Regeneron ISEF.

Největší a nejprestižnější soutěže mladých vědců se zúčastnilo 1750 soutěžících z 63 zemí světa a ze 49 států USA. Mladí vědci prezentovali své práce v 21 soutěžních kategoriích.

Českou republiku zastupovali tři studenti, kteří byli vybráni odbornou porotou soutěže Středoškolská odborná činnost, aby prezentovali své projekty.

V oboru fyzika nás reprezentoval Petr Kahan z Gymnázia Dr. Antona Randy z Jablonce n. Nisou s prací Příprava a charakterizace spinově polarizovaných hrotů pro tunelovací mikroskopii.

V oboru chemie jsme měli dva zástupce, Veroniku Martinkovou z Gymnázia Fr. Palackého z Valašského Meziříčí s prací Přesmyky methansulfonátů N-aryl hydroxamových kyselin, a Pavla Karáska z Gymnázia tř. Kpt. Jaroše v Brně, s prací Cílené strukturování křemenných povrchů – silný nástroj naznačující nové možnosti existujících separačních metod.

Projekt Pavla Karáska z Gymnázia Brno, Tř. Kpt. Jaroše, obstál ve světové konkurenci a v oboru chemie získal druhou hlavní cenu. Gratulujeme.


Více informací o soutěži


Odkazy na stránky českých soutěžících

Pavel Karásek
https://projectboard.world/isef/finalist-booth/chem010---treating-silica-surface-with-supercritical-water

Veronika Martinkova
https://projectboard.world/isef/finalist-booth/chem009---rearrangements-of-n-aryl-hydroxamic-acids

Petr Kahan
https://projectboard.world/isef/finalist-booth/phys011---spin-polarized-tunneling-microscopy-tips

 

Další aktuality

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více