Slovinsko investovalo během několika posledních let mnoho úsilí do dlouhodobého i krátkodobého předvídání kompetencí, jež v roce 2021 završil projekt platformy pro předvídání dovedností.

Platforma pro předvídání kompetencí má klíčový význam pro vyrovnání se s budoucími výzvami v oblastech práce, jako je například robotika.

Zavedení kariérní platformy a strategie chytré specializace

Slovinská obchodní a průmyslová komora v roce 2015 vyvinula společně s partnery a za finanční podpory Ministerstva práce, rodiny, sociálních věcí a rovných příležitostí Kariérní platformu pro zaměstnance – model předvídání kompetenčních potřeb, jenž spolehlivě predikoval potřeby v oblastech zaměstnanosti a kompetencí pro následujících 8 až 10 let. Platforma poskytovala zaměstnavatelům nástroje pro personální plánování a rozvoj a pomáhala jim včas se přizpůsobit výzvám globálního trhu. Jedním z cílů platformy bylo zlepšit rovnováhu na trhu práce mezi nabídkou dovedností a poptávkou po nich a připravit vzdělávací systém na budoucí výzvy. Projekt byl ukončen v roce 2015, ale jeho výsledky jsou stále využívány Slovinskou obchodní a průmyslovou komorou ve Strategických výzkumných a inovačních partnerstvích a byly dále rozvíjeny ministerstvem.

Slovinská strategie chytré specializace definovala národní priority a oblasti strategického rozvoje, které jsou v praxi podporovány cílenými, komplexními a na míru vytvořenými opatřeními. Prostřednictvím strategie chytré specializace zavedlo Slovinsko nový model rozvojové spolupráce mezi zainteresovanými stranami v oblasti inovací a dosáhlo svého začlenění do mezinárodních rozvojových a inovačních sítí, platforem a konsorcií. Implementace strategie je proto jedním z klíčových nástrojů pro posílení a modernizaci slovinského inovačního ekosystému.

Vzhledem k tomu, že strategie také klade důraz na důležitost rozvoje lidských zdrojů, vyvíjejí různé instituce v rámci strategie rozvojové úkoly v oblasti lidských zdrojů, včetně Strategických výzkumných a inovačních partnerství. Základem rozvoje lidských zdrojů ve všech pěti partnerstvích je dlouhodobé předvídání kompetenčních a personálních potřeb.

Platforma pro předvídání dovedností

V roce 2021 zahájilo Ministerstvo práce, rodiny, sociálních věcí a rovných příležitostí projekt, který bude rozvíjet dlouhodobý systémový přístup k předvídání kompetencí: Platformu pro předvídání dovedností. Platforma bude systémovým nástrojem podporujícím sladění nabídky a poptávky po dovednostech na trhu práce. Smyslem projektu je mapovat stávající situaci ve Slovinsku i v zahraničí a připravit vhodná systémová řešení, která do budoucna umožní předvídání dovedností. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Jeho cílem je:

  • modernizovat / dále rozvíjet krátkodobé předvídání kompetencí a povolání (do 1 roku) na základě současných metod a nástrojů;
  • vypracovat metodiku střednědobého (3–5 let) a dlouhodobého (10 let) předvídání;
  • pomoci navázat institucionální spolupráci klíčových zainteresovaných stran pro další rozvoj, využití a rozšíření platformy (např. poskytovatelé vzdělávání, obchodní komory).

Očekává se, že mezi dlouhodobé dopady platformy bude patřit větší soulad nabídky a poptávky na trhu práce, snížení strukturálních disparit a vyšší úroveň dovedností slovinského obyvatelstva.


Přeložila Aneta Vencovská

Slovenia: new skills forecasting platform [online]. Cedefop, 07/02/2022 [cit. 2022-03-15].

Zajímá Vás odborné vzdělávání? Podívejte se na novinky z Evropy, které pro Vás připravuje ReferNet Česká republika, a přihlaste se k odběru newsletteru Odborné vzdělávání v Evropě

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více