Jaké metodické zdroje a zkušenosti můžeme využít při práci s uprchlíky z Ukrajiny? Jakými osvědčenými přístupy z Česka i Evropy se můžeme inspirovat?

webinar migracePřihlaste se na webinář, na kterém kariéroví poradci a další odborníci budou sdílet své zkušenosti s kariérovým poradenstvím s migranty. 

Kdy: 30. března, od 15. do 17. hodin
Kde: online na platformě MS Teams

Přihlašování na webinář probíhá skrze registrační formulář. Link k přihlášení vám bude zaslán den před konáním webináře.

 

Na webináři představíme:

  • zajímavé zdroje a odkazy na materiály pro práci s migranty a multikulturní poradenství
  • metodické materiály
  • inspirativní přístupy z Česka i zahraničí

Součástí webináře bude prezentace kariérové poradkyně Alice Müllerové, která představí metodické přístupy ke kariérovému poradenství s migranty a zkušenosti z programu Erasmus a dalších projektů neziskové organizace InBáze.

Alice Kourkzi z Národního pedagogického institutu promluví o aspektech začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem na základních a středních školách. Ve svém příspěvku popíše nejdůležitější aspekty vzdělávání žáků - cizinců na základních a středních školách. Zaměří se na potřeby těchto žáků a systém podpory, který mohou využívat nejen v rámci škol. Bude zmíněna i potřeba spolupráce s rodinou, podpora při přechodu mezi stupni vzdělávání a výběru školy.

Petr Chaluš a Helena Pechová z Euroguidance představí aktuální přehled zdrojů pro kariérové poradenství s migranty z ČR a Evropy.

 

Dalšími hosty budou pracovníci v poradenství, kteří budou sdílet své zkušenosti s poradenstvím s migranty.

Anna Darašenka, manažerka komunitních projektů a koučka, která dlouhodobě pracuje s migrantkami.

Michal Parlásek, zkušený kariérový poradce aktuálně se podílí v Inforariéře na programu kariérového poradenství pro mladé lidi příchozí z Ukrajiny ve věku středoškoláků.

 

Pracovníci Integračního centra Praha budou sdílet aktuální příklady životních situací uprchlíků, které jsou relevantní pro kariérového poradenství.

Veronika Skalická – vedoucí sociálního poradenství v Integračním centru Praha

Marta Buridak – interkulturní pracovnice pro ukrajinskou komunitu


V rámci webináře bude prostor pro Vaše otázky a sdílení zkušeností.

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více