Cedefop Skills forecast zahrnuje odhad budoucích trendů zaměstnanosti podle sektorů, skupin povolání, jednotlivých zemí i odhady budoucí úrovně vzdělání a dostupné pracovní síly.

Mezi sektory s největším absolutním přírůstkem zaměstnanců v ČR do roku 2030 najdeme podle projekce Cedefopu veřejnou správu a obranu, skladování, ostatní finanční činnosti (např. obchodování na burze, správa fondů atd.), telekomunikace, činnosti domácností a skladování.

Nejdynamičtější nárůst pracovníků bez ohledu na velikost sektoru v ČR se předpokládá v sektorech ostatní finanční činnosti, výroba paliv a odpadní vody a služby.

Zajímavé je to, že ne všechny sektory, které porostou v ČR, porostou i v celé EU. Jediné dva sektory, které porostou v ČR i v EU stejně, jsou informační technologie a služby a činnosti v oblasti pronájmu a leasingu, jinak se sektory v EU a ČR v předpovědi liší.

„Do roku 2030 poroste potřeba vysoce kvalifikovaných pracovníků s vysokoškolským vzděláním, jako jsou řídící pracovníci, specialisté a dále vysoce odborné profese vyžadující střední nebo vysokoškolské vzdělání, např. v oblasti práva, obchodu a ICT, “ vysvětluje Zdena Šímová z Národního vzdělávacího fondu, který vychází z dat Skills forecast.

Projekce potřeb trhu práce do roku 2030 zahrnuje také údaj o tom, kolik pracovníků bude potřeba nahradit, hlavně z důvodu jejich odchodu do důchodu. I když samotný sektor v budoucnu nebude tolik růst, může vzniknout právě z důvodu odchodů značné části pracovníků do důchodu v budoucnu velká potřeba nahrazení pracovníků v těchto sektorech.

Mezi povoláními, ve kterých bude v ČR do roku 2030 největší poptávka po zaměstnancích, najdeme konkrétně vysoce vzdělané odborníky v obchodu a správě, odborné pracovníky v oblasti vědy a techniky, specialisty v oblasti výchovy a vzdělávání (tj. zejména učitele a lektory). Z profesí se střední nebo nižší úrovní vzdělání bude velká poptávka zejména po řidičích, řemeslnících v oblasti stavebnictví, pracovnících osobní péče a osobních služeb a strojírenských dělnících.

Více informací

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více