Národní pedagogický institut České republiky nabízí nejen vychovatelkám a vychovatelům školních družin a klubů výběr toho nezajímavějšího z oborového setkání Družení naživo, které se konalo letos v říjnu v Praze a Olomouci. Playlist videí nabízí záznamy příspěvků a prezentací.

Letošní setkání vychovatelek a vychovatelů školních družin a klubů, Družení naživo, se konalo v Praze (1. 10.) a v Olomouci (15. 10.). A protože o akci byl značný zájem a není dostatek kapacit, aby organizátoři uspokojili všechny, kteří by se chtěli osobně zúčastnit, rozhodli se letos dění na setkání natáčet a záznam toho nejzajímavějšího je nyní k dispozici ke zhlédnutí. Ze dvou desítek přednášek a prezentací jak z pražského tak olomouckého setkání nabízí YouTube kanál NPI ČR výběr devíti zajímavých vystoupení, která pokryla nebývale široký záběr témat. 

RNDr. Milan Macek, CSc. ředitel Obchodní akademie Vinohradská, spoluautor celé řady návrhů zákonů, vyhlášek a dalších podzákonných norem pro oblast školství, se ve svém vystoupení zaměřil na legislativní rámec zájmového vzdělávání. O Školním vzdělávacím programu přednášela Mgr. Jana Heřmanová, ředitelka SVČ Ivančice, o prevenci rizikového chování ve školní družině přednášel PhDr. Ladislav Spurný, krajský školský protidrogový koordinátor.

Došlo i na sdílení příkladů dobré praxe, v YouTube playlistu toho nejzajímavějšího z Družení naživo je mimo jiné i prezentace volnočasového projektu "Proti proudu času", jak jej představili Mgr. Monika Juřicová, Dis., učitelka na 2. stupni a animátorka a Mgr. Štěpán Rak, Ph.D., paleontolog, kurátor a učitel. Mgr.Jan Gabriel Szutkowski, školní psycholog, rodinný terapeut ve své přednášce popisoval, jak pracovat s emocemi a pocity, jak zvládat stres a napětí a předejít vyhoření. 

Pražského a olomouckého setkání se prezenčně zúčastnilo na 128 posluchačů, dohromady shlédli patnáct příspěvků. "Přednášející byli navzdory krátkému příspěvku schopni předat účastníkům ze svých témat co nejvíc informací, poskytli cílové skupině svoje prezentace, metodické materiály a nabídli následné konzultace," říká organizátorka obou setkání Družení naživo, ústřední metodička pro vzdělávání NPI ČR, Bc. Monika Doubková. A dodává, že mezi reakcemi účastníků jí nejvíce těší ty, jako například od jedné z vychovatelek, která se podělila o zpětnou vazbu emailem: "Po celém dni u vás jsem si nepřipadala jako podřadný zaměstnanec ( jak jsme často ve školství vnímány), ale jako důležitý článek celého systému. A za to Vám, vašim spolupracovníkům i lektorům moc děkuji."

"Účastníci byli spokojeni s výběrem témat i jejich obsahem. Uvítali především možnost se po dlouhé době osobně setkat a vzájemně sdílet zkušenosti a příklady dobré praxe," dodává Bc. Monika Doubková s tím, překlopit obsah konference do online záznamu bylo logické řešení v situaci, kdy organizátoři beztak museli počítat s variantou, že celé setkání bude muset být kvůli epidemiologické situace přenášeno kamerami online. To se tak nakonec nestalo, kamery nicméně zůstaly a zprostředkovávají to nejzajímavější z konference komukoliv, kdo se chce podívat ze záznamu. 

NPI ČR celý playlist distribuuje newsletterem nejen k vychovatelkám a vychovatelům ŠD a ŠK, ale také ke dvaceti tisícům učitelům a ředitelům základních škol. Playlist bude také umístěn na stránek Zájmové a neformální vzdělávání NPI ČR a vybrané příspěvky bude NPI ČR poutat také na svůj Facebookový profil. „Chceme tímto podpořit důležitou práci vychovatelek a vychovatelů školních družin a klubů a přiblížit jejich ji široké školské veřejnosti,“ říká za oddělení komunikace NPI ČR Jan Štěpánek. „Vždyť ve družinách tráví děti často stejně i více času než v lavicích, je důležité nabídnout veřejnosti témata, kterými se vychovatelky a vychovatelé zaobírají.“ 

Odkazy: 

Playlist: https://www.youtube.com/watch?v=-VErKaBJa6U

ZNV NPI ČR: https://znv.npi.cz/

Celý newsletter: https://397.ecomailapp.cz/campaigns/render/623/ea86c3fa4b2c25be8738a6b9c1bd5071

Další aktuality

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více

13. březen 2024

DIGI roadshow – inspirativní setkání pro učitele

Do škol se dostává mnoho různých robotických hraček, programovatelných stavebnic a mikropočítačů. Na dubnové DIGI roadshow se tentokrát zaměříme na smysluplné využití informatických pomůcek zábavnou formou.

Číst více

28. únor 2024

Zahajujeme veřejnou diskuzi ke Koncepci revize RVP ZŠS

Rádi bychom vás pozvali na zahájení veřejné diskuze ke Koncepci revize Rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Debata se bude konat online 4. března.

Číst více

31. leden 2024

Vyjádření k informacím zveřejněným dne 29. ledna 2024 v článku na Seznamzpravy.cz

NPI ČR se důsledně ohrazuje proti nepravdivým informacím, které byly zveřejněny na Seznamzpravy.cz v článku Další fáze výuky začala. Místo Přemyslovců bude důležitější výklad.

Číst více