Na přípravě nové podoby webu se podíleli také pedagogové, kteří portál v praxi používají. Vylepšení přineslo i rozsáhlé uživatelské testování před spuštěním.

Metodickému portálu bylo nedávno úctyhodných deset let. Za tu dobu udělal pro učitele mnoho práce, ale rozhodně neusnul na vavřínech. Naopak, právě nyní přichází s novými technologiemi, intuitivnějším ovládáním a řadou dalších šikovných funkcí,“ říká jeho vedoucí Klára Hránková.

Portál pro učitele zajišťuje velmi užitečnou didaktickou podporu. Není náhoda, že se dnes počet jeho registrovaných uživatelů blíží ke čtyřiceti tisícům. Najdou zde, na jednom místě, mnoho materiálů ihned použitelných do hodin. V hlavní části webu (sekce Odborné články a Materiály do výuky) je umístěn jen recenzovaný a garantovaný obsah. Oblíbené materiály lze navíc snadno třídit do osobních kolekcí a sdílet s dalšími kolegy. Jednoduché je také hodnocení kvality příspěvků, které pomáhá tomu, aby se přednostně zobrazovaly ty nejrelevantnější. Portál je místem, kde spolu mohou učitelé efektivně komunikovat, čerpat poznatky od zkušených kolegů a setkávat se na webinářích s odborníky, kteří svá témata skutečně milují.

Jedinečnou součástí portálu je Katalog EMA, kde lze nalézt obsah nabízený na webech renomovaných partnerů projektu. Dalším oblíbeným a široce využívaným nástrojem je Profil Učitel21, který pedagogům pomáhá zmapovat úroveň jejich digitálních kompetencí. Díky začleněnému e-learningovému vzdělávacímu programu „Gramotnost pro: Učíme v souvislostech“ mohou učitelé ZŠ a MŠ využít množství tipů, jak u dětí a žáků vědomě rozvíjet čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost.

Metodický portál je pro mě zdrojem kvalitního obsahu. Využívám jeho pomoc, když chci obohatit výuku ve svých předmětech a hledám inspiraci nebo potřebuji snadno a rychle najít kvalitní výukový materiál pro nadané žáky a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Díky tomu, že materiály a články jsou zde pod licencí Creative Commons, nemusím řešit autorská práva a mohu si všechno libovolně upravovat,“ podotýká Pavlína Hublová, zkušená učitelka ZŠ z Prahy.

Při přípravě inovací, které probíhají v rámci projektu Podpora práce učitelů (PPUČ), byla oslovena řada pedagogů, kteří portál v praxi používají. Jejich připomínky byly brány v potaz a mnoho jejich nápadů je do nové podoby portálu integrováno.

Další cenné poznatky a vylepšení přineslo také rozsáhlé uživatelské testování před spuštěním nové podoby webu. Došlo k dalšímu zvýšení přehlednosti a k soustředění se na ty moduly, které uživatelé používají nejvíce.

V patičce webu je nepřehlédnutelné tlačítko „Uvítáme zpětnou vazbu“. Využijte je a napište, jak se vám inovovaný Metodický portál líbí!

Metodický portál RVP.CZ


Tisková zpráva Word

Tisková zpráva PDF


Newsletter kraje přihlašování

Učebnice udělování schvalovacích doložek

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více