Od školního roku 2022/23 se může stovka ředitelů škol vzdělávat v inovovaném kvalifikačním programu pro ředitele, jehož návrh připravil NPI ČR ve spolupráci s MŠMT a organizací Učitel naživo.

V první fázi bude program zaměřen na ředitele základních a středních škol.

Smyslem programu je zaměřit se na rozvoj ředitele jako pedagogického leadera školy. Vzdělávání a zdokonalování v těchto dovednostech se přitom může dít v průběhu celého profesního života ředitele, před nástupem i po nástupu do funkce, dále v průběhu výkonu této funkce a také při vstupování do dalších rolí ve vzdělávání.

V tomto programu se chceme zaměřit právě na aktivity ve fázi po nástupu ředitele do této pozice i proto, aby si účastník studia mohl nově získané poznatky a postupy rovnou vyzkoušet na své škole,“ upřesnil zacílení programu ředitel NPI ČR Ivo Jupa a dodal: „Toto inovované kvalifikační studium bude zaměřené primárně na řízení pedagogického procesu, ale i nadále bude obsahovat nutné znalosti a kompetence v legislativní, finanční, bezpečnostně-zdravotní a organizační oblasti. Významem a proporcí témat však chceme zdůraznit, co je pro vedení školy primárním úkolem – tedy řízení a ovlivňování toho, co se děje ve třídách při výuce a dokázat tyto procesy zlepšovat a vytvářet k nim podmínky.“

Nový vzdělávací program v sobě propojuje zkušenost NPI ČR coby etablované instituce na poli vzdělávání pedagogů s inovativním vzdělávacím programem Ředitel naživo, jehož třetí ročník otevřela nezisková organizace Učitel naživo v tomto školním roce. „Věříme, že navázáním spolupráce mezi MŠMT, NPI ČR a naším programem Ředitel naživo jsme našli cestu, jak přenést fungující a ověřenou praxi mezi co nejširší skupinu ředitelů,“ říká Martin Kozel, ředitel a spoluzakladatel organizace Učitel naživo a dodává: „Z evaluací našeho programu pro vedení škol Ředitel naživo víme, že jeho absolventi oceňují konkrétní tipy a metody, jak pracovat s pedagogickým sborem a dobře ho vést, jak zavádět ve škole změny a vytvářet její vizi, jak lépe spolupracovat v tandemu ředitel - zástupce, plánovat a vyhodnocovat. Pomáhá jim také propojení s kolegy z jiných škol a vzájemná inspirace. To všechno se snažíme přinášet i do programu, na kterém pracujeme s NPI ČR a MŠMT, protože to jsou kompetence, které jsou nakonec užitečné dětem."

První ročník s maximální kapacitou 100 účastníků bude otevřen ve školním roce 2022/23, a pokud se vzdělávací program v praxi osvědčí, mohl by v dalších letech pojmout až 200 nových ředitelů základních a středních škol. Počítá se i s řediteli dalších typů škol a školských zařízení, o které by mohl být program v příštích letech rozšířen.

Zpětnou vazbu při přípravě programu a při přípravě nového konceptu podpory ředitelů v průběhu celé profesní dráhy bude zajišťovat rada složená ze zástupců České školní inspekce, Stálé konference ředitelů a hlavních stakeholderů přípravy ředitelů.

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více