Národní pedagogický institut se bude na říjnovém veletrhu v Libereckém kraji věnovat problematice mimořádně kognitivně nadaných žáků a dalším odborným tématům.

Prostřednictvím koordinátorů podpory nadání NPI jednotlivých krajů v celé ČR probíhá systematická podpora mimořádně kognitivně nadaných žáků na všech stupních vzdělávání. Podpora je cílena podle konkrétních potřeb krajů a má mnoho podob, od pořádání vzdělávacích kurzů DVPP, přes setkávání a propojování aktérů v kraji, realizaci stáží pedagogů, hledání finančních zdrojů využitelných pro cílenou podporu, až po pomoc při nastavování podpory v konkrétní škole i v rodině.

Většina těchto aktivit probíhala v nedávné době distanční formou. A konečně se s novým školním rokem vracíme k možnostem prezenčního vzdělávání. V Libereckém kraji využijeme pro rozšíření povědomí o problematice nadání již tradiční Educa Week – týden vzdělávání a pracovních příležitostí. Ten se koná od 11. 10. do 17. 10. 2021.

Webové stránky EDUCA WEEK Liberec

Problematika mimořádně kognitivně nadaných žáků bude jedním z odborných témat, která představíme v rámci podpory nadání NPI v pátek 15. října. Workshop bude zaměřen na možnosti podpory studentů středních škol v LK a bude určen jejich pedagogům a ředitelům škol. Během 120 minut budeme společně hledat odpovědi na otázky týkající se psychologické a pedagogické identifikace a na to, kdy je vůbec tato identifikace prospěšná. Ukážeme si, kolik mimořádně nadaných máme a známe v Libereckém kraji. A nejvíce se budeme věnovat práci s těmito studenty, možnostem jejich podpory v rámci školního a mimoškolního vzdělávání v našem kraji. Pokusíme se o konkrétní inspiraci příklady dobré praxe, které jinde fungují a nemusí vždy představovat pro školu velký zásah do organizace a rozpočtu.

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více