Mladým Čechům se daří na mezinárodních setkáních začínajících vědců. Počátkem roku uspěli v soutěži na Taiwanu a nyní zabodovali také v americkém Dallasu.

Na pražském Gymnáziu Botičská a Gymnáziu Brno-Řečkovice mají důvod k oslavám. Talentovaní studenti těchto škol uspěli na mezinárodní soutěži Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF), která se konala od 13. do 19. května 2023 v Dallasu.

Adéla Uhrová z Botičské obsadila druhé místo v kategorii Plant Science se svou prací na téma „Analýza genových interakcí mezi transkripčním faktorem SPT6L a geny regulujícími kvetení Arabidopsis thaliana“. Práce Karolíny Jeřábkové z Gymnázia Brno-Řečkovice „Role choroidálního plexu v průběhu Alzheimerovy choroby“ byla oceněna čtvrtým místem v kategorii Biomedical and Health Science.

soc dallas

Na fotce zleva: Zuzana Buchová, Adéla Uhrová, Lukáš Drdla a Karolína Jeřábková


Pro Adéliny učitelky není úspěch až tak velkým překvapením. „Adéla je velmi cílevědomá studentka, což dosvědčuje její dlouhodobá a trpělivá práce v laboratoři. Takto také přistupuje ke svému budoucímu studiu na vysoké škole, kdy si pečlivě volí obory, na něž se hlásí, aby svůj zájem zejména o biologii a medicínské zaměření jednou mohla v praxi realizovat. V budoucím povolání totiž vidí své životní poslání,“ říkají Pavla Steinerová a Vlasta Čepelová z Gymnázia Botičská. „Adéla svou urputností a pílí jasně směřuje do vědeckého světa,“ dodávají.


Soutěže v Dallasu se účastnili studenti z celého světa. Konkurence byla obrovská, soutěžilo 1800 projektů, které mladí vědci museli obhájit v diskuzích s porotci. Česko na Regeneron ISEF vysílá své zástupce už od roku 2000. Letos do USA vyrazili ještě Zuzana Buchová z pražského Gymnázia Arabská a Lukáš Drdla z Gymnázia Brno na třídě Kapitána Jaroše.

Jak se čeští zástupci na soutěž připravovali, se můžete podívat ve videu.


V zahraničí letos bodovali i další středoškoláci. Pavel Kletečka z Gymnázia Říčany přivezl zlatou medaili z mezinárodní soutěže vědecko-výzkumných projektů Taiwan International Science Fair (TISF). Porotu na Taiwanu zaujala jeho práce „Aplikace technické analýzy na akciový trh“. Soutěže se zúčastnilo 290 studentů z 20 zemí. Česko na soutěži reprezentovala také studentka klatovského Gymnázia Jaroslava Vrchlického Alžběta Křivohlavá. Zaujala svou prací „Dva klatovské opisy Domine ad adjuvandum me festina Šimona Brixiho a jejich doba“.


Odrazovým můstkem do mezinárodních soutěží je pro české studenty Celostátní přehlídka prací Středoškolské odborné činnosti (SOČ), kterou pořádá Národní pedagogický institut České republiky. Loni se uskutečnila v Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře. Letošní 45. ročník se koná od 16. do 18. června v plzeňském Gymnáziu Luďka Pika.


Zvláštní poděkování patří podporovatelům – generálnímu partnerovi SOČ nadaci The Kellner Family Foundation, České vědecko-technické společnosti, České nukleární společnosti a mnoha dalším partnerům, kteří dlouhodobě podporují nadané studenty.


Více na: www.soc.cz

Další aktuality

25. duben 2024

Zveme vás na mezinárodní konferenci pro budoucnost neformálního a formálního vzdělávání

Nenechte si ujít mezinárodní konferenci v Plzni o vzdělávání, které baví žáky. Hlavními tématy budou generace Z, její silné stránky a potřeby, mindset a motivace žáků a učitelů, wellbeing a práce s nadanými v rámci heterogenního kolektivu.

Číst více

23. duben 2024

Společný evropský referenční rámec pro jazyky – praktické rady pro efektivní využití

Zveřejnili jsme český překlad aktualizované kapitoly publikace CEFR zaměřené na tvorbu deskriptorů s důrazem na plurilingvní a plurikulturní kompetence.

Číst více

22. duben 2024

Ocenění za úřednický čin roku 2023 míří také k nám

Z prvního ročníku projektu Úřednický čin roku vzešlo jedenáct oceněných. U odborné poroty zabodoval v kategorii Týmová podpora také tým designu služeb NPI ČR, vedený Matějem Bacovským.

Číst více

02. duben 2024

Zahájili jsme veřejnou konzultaci rámcových vzdělávacích programů

NPI ČR předkládá k veřejné konzultaci výsledky práce odborných pracovních skupin, které se zabývaly revizí Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Číst více

21. březen 2024

Probíhají první setkání Národního metodického kabinetu

V březnu probíhají první setkání všech sekcí Národního metodického kabinetu, mezi jejichž hlavní úkoly patří spoluvytváření kurikula, poskytování zpětné vazby z terénu, formulace metodických doporučení pro územní kabinety a poskytování konkrétní metodické podpory.

Číst více